Генрі Ґант

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Генрі Гант)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Генрі Ґант
англ. Henry Laurence Gantt
Народився 20 травня 1861(1861-05-20)[1]
Калверт, Мериленд, США
Помер 23 листопада 1919(1919-11-23)[1] (58 років)
Монтклер, Ессекс, Нью-Джерсі, США
Країна  США
Діяльність винахідник, промисловий інженер, інженер-механік, керівник
Галузь industrial managementd[2], продуктивність праці[2] і машинобудування[2]
Alma mater Технологічний інститут Стівенсаd, Університет Джонса Гопкінса, McDonogh Schoold і Ibero-American Universityd
Знання мов англійська[3][2]
Magnum opus Lalalalalalalalalalad і Діаграма Ґанта
Нагороди

Генрі Лоуренс Ґант (англ. Henry Gantt, 1861 — 23 листопада 1919) — американський інженер-механік і консультант з управління, широко відомий як розробник діаграми Ґанта, соратник «батька наукового менеджменту» Фредеріка Тейлора. Ґант вивчав менеджмент на прикладі будування кораблів під час Першої світової війни і запропонував свою діаграму, що складається з відрізків (завдань) і крапок (завершальних завдань, або віх), як засіб для представлення тривалості і послідовності завдань у проєкті[4].

Діаграма Ґанта, розроблена Генрі Ґантом в 1910-х роках, застосовувалась на великих інфраструктурних проєктах і до сьогодні залишається важливим інструментом управління проєктами.

Біографія[ред. | ред. код]

Генрі Ґант народився в Калверт (округ Меріленд), закінчив школу в 1878 році, навчався в Технологічному інституті Стівенса в Нью-Джерсі.

Перш ніж стати інженером-механіком працював викладачем. У 1887 році він приєднався до Фредеріка Тейлора в застосуванні наукових принципів управління на підприємствах, де вони працювали до 1893 року. В 1901 році розробив першу преміальну систему оплати дострокових і якісно виконаних виробничих завдань. З її впровадженням на ряді підприємств продуктивність праці зросла більш ніж удвічі[5]. У своїй пізнішій кар'єрі як консультант з питань управління, після винаходу діаграми Ґанта, він також розробив системи оплати праці і додаткові методи вимірювання ефективності праці.

У 1916 році, під впливом Торстейна Веблена, Ґант створив асоціацію, яка намагалась застосовувати критерії ефективності промислового виробництва в політичному процесі.

Ґант запатентував більше десятка винаходів, читав лекції в університетах, розробив оригінальні методики преміальної оплати, склав карти-схеми для виробничого планування (так звані Ґант-схеми), а також зробив внесок у розробку теорії лідерства.

Діаграма Ґанта

Публікації[ред. | ред. код]

Він мав понад 150 публікацій, в тому числі книги:

  • «Праця, заробітна плата та дохід» (1910),
  • «Промислове керівництво» (1916),
  • «Організація праці» (1919).

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в SNAC — 2010.
  2. а б в г Czech National Authority Database
  3. Identifiants et RéférentielsABES, 2011.
  4. Большая Энциклопедия Нефти Газа // График — гант (рос.). Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 7 грудня 2012.
  5. Гант, Генри (рос.)[недоступне посилання]