Геологія нафти і газу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Геологія нафтопромислова)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Геологія нафти і газу
Мапа розташування
CMNS: Геологія нафти і газу у Вікісховищі

Геоло́гія на́фти і га́зу (геологія вуглеводнів, нафтогазова геологія) — прикладний розділ геології, який вивчає утворення та накопичення вуглеводнів у надрах Землі, з метою науково обґрунтованого прогнозу знаходження покладів нафти і газу, вибору раціонального комплексу методів їх пошуку, розвідки, підрахунку запасів та оптимального режиму розробки.

Загальний опис[ред. | ред. код]

Задачі геології нафти і газу: вивчення речовинного складу вуглеводнів і вміщуючих їх порід (геохімія нафти і газу), супутніх їм вод, форм залягання в надрах Землі, умов формування та руйнування, закономірностей просторово-часового розташування покладів та родовищ нафти і газу, їхнього генезису.

Головним об'єктом вивчення геології нафти і газу є утворення та накопичення вуглеводнів. На мінеральному рівні це бульбашки вуглеводневих газів, краплі рідких та включення твердих вуглеводнів у кристалах, а також плівки навколо мінеральних та полімінеральних зерен. На породному рівні — розсіяні вуглеводні та концентровані скупчення в окремих пластах. На надпородному рівні — це поклади і родовища, а на літосферному — нафтогазоносні зони та басейни, нафтогазоносні пояси та вузли нафтогазонакопичення.

Геологія нафти і газу почала становлення як наука у першому двадцятилітті XX століття у зв'язку з появою та поширенням двигуна внутрішнього згоряння та на початковому етапі накопичувала і узагальнювала досвід пошукових робіт.

Геологія нафтогазових родовищ розглядає процеси їх формування, закономірності розповсюдження та особливості залягання покладів у геологічних структурах, генезис (походження) вуглеводнів та методику прогнозування, пошуку, розвідки та розробки нафтогазових родовищ. На геологічній основі розроблено принципи підрахунку ресурсів і запасів вуглеводневої сировини в надрах.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Suyarko V. G., Levoniuk S. M. Geology, forecasting, prospecting and exploration of oil and gas fields: Textbook. Kharkiv: National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute», Kyiv: FOP Khalikov R. H., 2020. – 360 p.
  • Бакиров А. А., Бордовская М. В., Мальцева А. К., Табасаранский З. А. Геология и геохимия нефти и газа. — Москва : Недра, 1982. — 288 с.(рос.)
  • Баженова О. К., Бурлин Ю. К., Соколов Б. А., Хаин В. Е. Геология и геохимия нефти и газа: Учебник. — МГУ, «Академкнига», 2004. — 416 с.(рос.)
  • Гірничий енциклопедичний словник : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Східний видавничий дім, 2004. — Т. 3. — 752 с. — ISBN 966-7804-78-X.