Герб Іршави

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Іршави
Деталі
Носій Іршава
Щит Французький

Герб Ірша́ви — офіційний герб міста Іршава Закарпатської області. Сучасний герб міста, основою якого є родовий герб Ілошваїв, було затверджено міською радою у 2001 році. Ті самі елементи (рибалка з рибинами біля дерева) були використані у старій печатці Іршави, яка відома ще з сере­дини ХІХ століття.[1]

Опис[ред. | ред. код]

Герб являє собою французький щит, розділений на чотири частини. В першому полі на червеному тлі зображена трьохріжкова золота корона. В другому — на лазуровому тлі срібна рука в латах, зігнута в лікті, яка тримає срібну зігнуту шаблю, що направлена вістрям вверх. В третьому — на лазуровому тлі дві срібні рибини, розташовані одна над одною. В четвертому полі — на червеному тлі два листяних дерева з коричневими стовбурами та зеленими кронами.

Кований герб[ред. | ред. код]

До святкування 675-тої річниці із часу першої писемної згадки про місто Іршава місцеві ковалі викували герб міста [2] . Це — найбільший кований герб в Україні, адже його висота сягає понад 3 м. Герб має надпис «Іршава» і вночі він не зникає, а навпаки — стає ще величнішим завдяки освітленню. Знак, що встановили у сквері біля «Фонтану єднання» на центральній площі до Дня міста, освятили священнослужителі. Ініціатива виготовлення герба належить двом іршавчанам, власникам ковальні «БК» — у такий спосіб ковалі Олександр Кормош та Павло Брич вирішили відзначити 10-річчя своєї роботи.

Ескізну пропозицію розробив Віталій Остафійчук. Композиція складається з двох підсвічених із середини колон, які поєднує між собою надпис «Іршава». Висота цієї арки сягає близько 3,5 м, ширина – 2,5 м. Всередині з чотирьох сторін прикріплений головний елемент композиції — герб висотою 1,9 м, завширшки 2 м.[3]

Родовий герб Ілошваїв.
Печатка міста. середина XIX ст.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Найбільший кований герб в Україні | Новини Закарпаття. Марта Загатянська. Процитовано 14 лютого 2020. 
  2. В Іршаві викували і встановили величезний герб міста – Depo.ua. www.depo.ua (укр.). Процитовано 14 лютого 2020. 
  3. Власники кузні «БК» ініціюють встановити герб Іршави (Фото) | Irshava News. Архів оригіналу за 13 вересня 2019. Процитовано 14 лютого 2020.