Герб Бахмута

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Бахмута
Версії
Малий герб
Деталі
Носій Бахмут
Затверджений 27 березня 2013
Щит Іспанський щит

Герб Бахмута — офіційний символ міста Бахмут Донецької області. Затверджений 27 березня 2013 р. рішенням VII сесії міської ради XXII скликання.

Опис[ред. | ред. код]

Герб виконаний у формі іспанського щита. Зелений колір горішньої частини — це символ родючості бахмутської землі; чорний колір в нижній частині герба — символ багатства надр; посередині зображено алхімічний знак солі — , яка стала приводом для заснування міста (герб є промовистим). Зображення обрамлене по контуру щита рельєфним бронзовим кантом, таким же кантом розділені по горизонталі зелене й чорне поле.

Історія[ред. | ред. код]

Герб 1745[ред. | ред. код]

Перший герб Бахмута був створений у 1745 році для прапора Бахмутського батальйону.

На червоному полі зображені дві золоті гармати, на верхній гарматі сидить білий птах. Під гарматами, під зеленою горою і на зеленій землі, зображений дерев'яний соляний магазин. Через те, що місто було засноване для видобутку солі, то сіль присутня на всіх наступних варіантах герба.

Герб 1811[ред. | ред. код]

29 липня 1811 Олександром I був підписаний проєкт нового герба Бахмута.

Щит герба — французький і розділений на чорне і зелене поле, між якими зображений срібний хімічний знак солі (насправді було використано алхімічний символ солі, що пізніше намагався виправити барон Кене).

Зелений колір верхнього поля герба символізує родючість Бахмутської землі, чорний колір нижнього поля символізує багатства надр. Зображення обрамлено по контуру щита рельєфним бронзовим кантом, таким же кантом розділені по горизонталі зелене і чорне поля. У XIX — початку XX століття герб наносився на поштові конверти і марки Бахмутської міської Думи, повітового земства.

Проєкт 1857 року[ред. | ред. код]

У 1857 році Гербовим відділенням при Департаменті геральдики під керівництвом Бернгарда Васильовича Кене проводило масштабну роботу з уніфікації гербів російських міст. У рамках цієї роботи була створена нова версія Бахмутського герба.

У зеленому щиті срібний пояс, який супроводжують три срібні роми. У вільній частині — герб Катеринославської губернії. Щит прикрашений срібною баштовою короною з трьома зубцями. За щитом — два навхрест покладених золотих молотка, з'єднаних Олександрівською стрічкою. Проєкт не був прийнятий і продовжував використовуватися герб 1811 року.

Проєкт 1857 року

Герб радянського періоду[ред. | ред. код]

Герб 1996 року[ред. | ред. код]

Герб Бахмута на шевроні 1282-ї бази танків ЗСУ.

27 березня 1996 року 7-ма сесія 12-го скликання міськради як міський герб Бахмута (тоді — Артемівська) затвердила герб Бахмута зразка 1811 року.

Цей геральдичний символ, що втілює в художній формі природні багатства Бахмутської землі, основне заняття населення якої в незапам'ятні часи — видобуток солі.

Зелений колір верхнього поля герба — це символ родючості Бахмутської землі, чорний колір нижнього поля — символ багатства надр. У середині, між зеленим і чорним полями, зображений алхімічний знак солі, яка стала приводом заснування міста. Зображення обрамлено по контуру щита рельєфним бронзовим кантом, таким же кантом розділені по горизонталі зелене і чорне поля.

Спочатку в гербі Бахмута, як і в інших гербів Донецької області використовувався французький щит, типовий для всіх міст Російської імперії XIX століття, але потім за вимогами Українського геральдичного товариства щит помінявся на іспанський.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]