Герб Белізу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Белізу
Деталі
Носій Гаїті
Затверджений 1807
Девіз Під покровом процвітаємо

Герб Белізу був прийнятий після здобуття незалежності, і лише трохи відрізняється від використовуваного герба, коли Беліз був британською колонією. Сучасний варіант герба прийнято 1981 року.

Круглий контур герба сформований двадцятьма п'ятьма листками. У межах цього кола зображене червоне дерево з цінною деревиною, перед ним розташований щит. Першими європейцями на території Белізу стали торговці червоним деревом. На щиті зображено інструменти дроворубів — весло (ліс для експорту сплавлявся по річках, самі ж дроворуби піднімалися вгору по річках в пошуках не вирубаних ще масивів червоного дерева), сокири різної форми і пила.

У нижній частині щита — вітрильне судно (адже більша частина заготовленого в Белізі червоного дерева вивозилася морем до Великої Британії — для виготовлення дорогих меблів, а також барвників для текстильної промисловості).

Щитотримачами виступають два дроворуба. Один з них зі світлою, інший з темною шкірою: індіанська (метиси) і негритянська (мулати) складові населення. Дроворуб зліва тримає сокиру, а справа — тримає весло. В основі герба національний девіз — «Під покровом процвітаємо».[1]

Герб представлений в центрі національного прапора.[2]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://archive.today/20120721232723/www.belize.gov.bz/ct.asp?xItem=670&ctNode=543&mp=27
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 17 жовтня 2012. Процитовано 22 грудня 2012. 

Література[ред. | ред. код]

  • Все про світ. Країни. Прапори. Герби: енциклопедичний довідник / [відповідальний за випуск М. Ілляш]. — К. : Школа, 2001. — 622 с. ISBN 966-7657-79-5.

Посилання[ред. | ред. код]