Герб Бродівського району

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Бродівського району
Деталі
Носій Бродівський район
Затверджений 27 липня 2001
Корона золота територіальна
Щит іспанський
Щитотримачі червоний та золотий бобри

Герб Бро́дівського райо́ну — офіційний символ Бродівського району Львівської області поряд з прапором району та штандартом голови районної ради. Положення про символи затверджено рішенням Бродівської районної ради від 26.07.2001 р. № 206.

Автори герба  — Уляна Гречило та Андрій Гречило.

Опис герба[ред. | ред. код]

Герб району являє собою геральдичний щит, розтятий на золоте та червоне поля, на яких хрест — відповідно, напівсиній і напівсрібний, а на ньому — геральдична лілія в обернених кольорах.

Великий герб району являє соболю щит з гербом району, увінчаний золотою територіальною короною (із зубцями з липових і дубових листків), який підтримують два бобри-щитотримачі — справа (геральдично) червоний, зліва — золотий, знизу на синій стрічці — золотий напис «Бродівський район».

Значення символіки[ред. | ред. код]

Розподіл і колористика щита в гербі району символізує географічне розташування Брідщини на межі Галичини і ВолиніХІІХІІІ ст. територія району входила до складу Луцької землі Володимирського князівства, пізніше — до Львівської землі Руського воєводства (у т. ч. до 1569 р. тут проходив кордон між Польською короною та Великим князівством Литовським, а з 1772 по 1918 рр. — кордон між Австрійською та Російськими імперіями)), що значно впливало на економічний та історичний розвиток регіону. Знаком Волині є срібний хрест у червоному полі, Галичину уособлює синій хрест у золотому полі, разом вони становлять єдине історичне ціле. Знак лілеї фігурує у гербі міста Бродів і вказує на значення адміністративного центру, біло-синій колір лілеї є відповідником порядності, благородства і чистоти. У великому гербі щит підтримують фігури двох бобрів, котрі символізують працелюбність і напористість мешканців району.

Відмінна колористика щитотримачів також підкреслює специфіку осідання тут людей з обох історичних регіонів. Щит увінчує стилізована територіальна корона, яка вказує на приналежність герба району та характеризує його мішану рослинність (зубці корони зображені у формі дубових і липових листків).

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]