Герб Григоріополя

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Григоріополя
Деталі
Носій Григоріополь
Затверджений 2007

Герб Григоріополя — символ міста Григоріополя.

Історія[ред. | ред. код]

Перший герб[ред. | ред. код]

Перший герб міста затверджений 12 жовтня 1794 року. На гербі щит розділено на 7 частин. У верхній частині герба, на золотому тлі, зображення чорного двоголового орла зі щитом на грудях; у центрі в чотирикутнику зображення образу Спаса; у 1-й частині на зеленому тлі срібне ягня, що несе хоругву; у 2-й частині на червоному тлі орел зі скіпетром у кігтях; у 3-й частині на червоному тлі лев, що прямує наліво; у 4-й частині на зеленому тлі фортеця, на якій розміщено схилений набік прапор; у центральній найнижчій частині корона на підставці[1].


У 2012 році, під час святкування 220-річниці міста Григоріополя, було вирішено повернути малий герб місту зразка 1794 року. У січні 2013 року рішенням голови адміністрації гербом міста затвердили історичний герб[2].

Другий герб[ред. | ред. код]

У 1872 році складено новий проект герба. На зеленому щиті зображено святого Григорія з розпростертими руками в свібному одязі і золотим вінцем. У вільній частині щита — нерб Херсонської губернії. Щит увінчаний срібною баштової короною і оточений золотими колосками, які з'єднані Олександрівською стрічкою.

Третій герб, сучасний[ред. | ред. код]

У 2005 році адміністрація Григоріополя оголосила конкурс на найкращий проект герба і прапора міста. Навесні 2007 року на сесії Григоріопольської Ради народних депутатів були підведені підсумки конкурсу. За словами заступника голови адміністрації А. Зибіної на гербі «враховані всі моменти, пов'язані з життям міста — і Дністер, і розвиток життя у вигляді сонця, і колосся — зв'язок із землею». Схвалений депутатами проект був відправлений в Геральдичну раду при президенті ПМР.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. П. П. фон Винклер «Гербы городов, губерний, областей и посадов Российской Империи» 1899 (репринт 1991) С. 226 ISBN 5-85250-429-7(рос.)
  2. УТВЕРЖДЁН ПРОЕКТ ФЛАГА ГОРОДА ГРИГОРИОПОЛЯ [Архівовано 18 квітня 2014 у Wayback Machine.](рос.)

Джерела[ред. | ред. код]