Герб Дніпровського району (Київ)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Дніпровського району
Версії
Герб за стандартом УГТ[1]
Деталі
Носій Дніпровський район (Київ)

Герб Дніпровського райо́ну — офіційний символ Дніпровського району міста Києва.

Герб району затверджено 26 грудня 2002 року.

Опис[ред. | ред. код]

Герб (геральдичний знак) Дніпровського району м. Києва — це щит, у синьому полі якого по золотій основі пливе золотий давньоруський човен із напнутими вітрилами. Основа зображає дніпровські хвилі.

Завершенням герба є зменшений розмір герба міста Києва з зображенням Архістратига Михаїла на фоні мурованої корони[2].

Трактування[ред. | ред. код]

Логіка підбору кольорів герба базується на їх канонічній геральдичній символіці: золото є символ віри, справедливості, милосердя; синій колір уособлює чесність, вірність, духовність; хвилі, у нижній частині герба, символізують Дніпро-Славуту, до берегів якого в стародавні часи приносили дари Великим князям Київським, і які в сучасний період поєднують Дніпровський район з іншими районами міста Києва.

Золотий давньоруський човен з напнутими вітрилами засвідчує причетність території сучасного Дніпровського району до стародавнього минулого міста Києва та невід'ємну територіальну єдність з територією сучасної столиці України — містом-героєм Києвом.

Золота міська корона (лат. corona muralis) є ознакою муніципальної геральдики. Герби міст та їхніх дільниць традиційно увінчуються саме мурованою короною.

Назва району походить від назви річки Дніпро. Герб розкриває давню історію району і має назву Дніпровський[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Методичні рекомендації з питань геральдики і прапорництва областей, районів, районів у містах та територіальних громад міст, селищ і сіл (територіальні та муніципальні символи)
  2. а б Архівована копія. Архів оригіналу за 28 листопада 2011. Процитовано 17 серпня 2012.