Герб Душанбе

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Душанбе
Деталі
Носій місто Душанбе (Таджикистан)
Затверджений 1997 рік

Герб Душанбе — офіційний символ столиці Таджикистану міста Душанбе, затверджений Душанбинським міським Маджлісом народних депутатів у 1997 році.

Авторами зображення є С. Курбанов і А. Н. Заневський. Велике зображення герба з металу встановлено на фасаді головної адміністративної будівлі державної міської влади Душанбе.

Опис[ред. | ред. код]

Герб Душанбе відображає специфіку міста й мовою символів увічнює образ столиці Республіки Таджикистан.

У основі композиції герба — арки, що символізують міську браму й ворота до країни. У центрі арок поміщені гори й корона з напівколом з 7 зірок у промінні сонця, що сходить. Ці елементи державного герба і прапора підкреслюють значення міста як столиці Республіки Таджикистан.

Праворуч і ліворуч від арки проходить окантовка стилізованими крилами, а внизу поміщено оздобу у вигляді давнього таджицького декоративного орнаменту.

У верхній частині герба понад аркою надпис «Душанбе».

На передньому плані герба зображений символічний ключ від міста, розміщений на тлі розкритої книги, яка виступає символом мудрості, наук і освіченості.

Уся символічна композиція поміщена у квадраті із загостреною нижньою гранню на фоні трьох кольорів — червоного, білого і зеленого, що відповідають кольорам державного стягу держави.

Джерело-посилання[ред. | ред. код]