Герб Клайпеди

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Клайпеди
лит. Klaipėdos herbas
Версії
Міська печатка Мемеля 1619 року
Деталі
Носій Клайпеда
Затверджений 1 липня 1992
Щит іспанський щит
Основа червоний щит
Інші елементи мур з трьома баштами, човен, чотири зірки

Ге́рб Кла́йпеди (лит. Klaipėdos herbas) — офіційний символ міста Клайпеда, адміністративного центру Клайпедського повіту Литви. Використовується також як герб міського муніципалітету. Автор сучасного герба — Кейстутіс Міцкевічюс.

Опис[ред. | ред. код]

У червоному полі золотий фортечний мур з великою баштою та брамою в центрі та двома малими дерев'яними вартовими вежами з обох боків; під ними — золотий човен. Обабіч башт чотири золоті п'ятикутні зірки.

На думку більшості істориків та геральдистів, на гербі зображений Мемельський замок. Існує також версія, що дві дерев'яні вежі — це навігаційні маяки, що символізують порт Мемель. Човен є символом значного транспортного центру та судноплавства, а зірки найчастіше інтерпретуються як дороговкази для кораблів.[1]

Історія[ред. | ред. код]

Герб міста протягом його історичного розвитку практично не змінювався. Найстаріше зображення герба Мемеля, що дійшло до нашого часу, виконане на міській печатці 1619 року.

На одному з клайпедських будинків XVIII століття збереглось рельєфне зображення герба Мемеля в овальному щиті, з нашоломником у вигляді хлопчика.

Зображення зубчастого муру з трьома вежами та човном, але без зірок, використовувалось на міській печатці 1900 року та гербі Мемеля 1918 року.

В радянський час герб Клайпеди вперше було апробовано Республіканською геральдичною комісією в 1969 році. Автором відтворення герба став Йонас Стумбрас. Герб повторював історичний символ міста, але був виконаний у варязькому щиті; пізніше від нього відмовились.

Герб міста в його сучасному вигляді розроблений відповідно до історичних версій Клайпедським центром дизайну та затверджений 1 липня 1992 року.

В мистецтві[ред. | ред. код]

На алеї Мажвідо в центрі міста на гранітному постаменті встановлена 45-сантиметрова бронзова фігура хлопчика, що тримає герб Клайпеди.[2][3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Miesto herbas — primiršta istorija. «15-min.lt», 13.10.2010 [Архівовано 17 жовтня 2010 у Wayback Machine.] (лит.)
  2. Бронзова скульптура «Герб Клайпеди». Panoramio.com. Архів оригіналу за 12 жовтня 2016. Процитовано 16 серпня 2011.
  3. Пострадал символ Клайпеды. «Литовский курьер», № 29 (751) [Архівовано 19 серпня 2011 у Wayback Machine.] (рос.)

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Герб Клайпеди