Герб Покровська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Покровська
Деталі
Носій Покровськ
Затверджений 4 серпня 2017
Щит іспанський

Герб Покровська — офіційний символ міста Покровськ. Затверджений 4 серпня 2017р. рішенням 38-ї сесії міської ради[1].

Опис[ред. | ред. код]

Герб Покровська виконаний в традиційній для української геральдики формі іспанського щита та в українських національних кольорах — світло-синьому та жовтому (золотому).

Синє поле щита, вгорі (у верхньому поясі щита) якого розташований Покров Пресвятої Богородиці, символізує розраду і спасіння від бід та страждань, захист, заступництво українського козацтва та назву міста Покровськ. Покров виконаний в біло-жовтих (срібно-золотих кольорах). В поясі гербу розташована ластівка, яка летить угору. Ластівка символізує добру новину, щастя, надію, новий початок, відродження та схід сонця. Крім того ластівка згадується в «Щедрику» Миколи Леонтовича.

Ластівка, зображена в традиційній чорно-білій (діамантово-срібній) гаммі, через недопущення геральдичними нормами накладення кольору на колір або металу на метал, ластівка зображена на синьому полі щита в обрамленні. Що додатково символізує ластівку, яка летить у промінцях сонця.

У нижньому поясі щита розташоване стилізоване зображення найвидатнішого об'єкта міста — залізничного вокзалу білого (срібного) кольору. Вокзал — символ заснування міста і залізниці, з якої починається історія міста. Прозорі вікна символізують відкритість міста, а відкриті (прозорі) ворота є символом «західних воріт Донбасу в Україну».

Вокзал розташований на куполі чорного кольору, який символізує нашу українську землю багату на чорнозем та вугілля. Форма куполу символізує Донецький кряж (пагорби) та старовинні кургани як історичний багатовіковий спадок наших попередників.

Золоті (жовті) перехресні шаблі, зображені на чорному фоні, поверненні донизу, символізують ратну доблесть наших предків та козацький спадок, готовність захищати свої землі, а не нападати самим.

Герб міста обрамлений золотим (жовтим) картушем в традиційному стилі для української геральдики.

Над картушем розміщена золота (жовта) трьохпроменева мурована корона, що символізує місто із самоврядуванням, яке має регіональне (обласне) підпорядкування.

Під гербом розміщена золота (жовта) стрічка слави з синім написом Покровськ, яка поєднана з кольором картуша та корони. Колір напису на стрічці згідно з геральдичними рекомендаціями виконаний в основному кольорі герба.

Історія[ред. | ред. код]

Варіант герба 1993 року

Попередній варіант герба був затверджений 29 вересня 1993 року рішенням сесії міської ради.

На червоному щиті золотий стилізований контур будинку з трьома вежами і чорними вікнами, вписаний в нитяне золоте коло, на середній вежі — червона зірка із золотою облямівкою, на фронтоні розвідний ключ і гірничий молоток в косий хрест, супроводжувані внизу півколом із золотих шестерні й колоска.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У Покровська з'явилися нові герб та прапор. Архів оригіналу за 5 серпня 2017. Процитовано 5 серпня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]