Герб Латвії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Герб Латгалії)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Латвії
Версії
Середній герб Латвійської республіки
Малий герб Латвійської республіки
Деталі
Носій Латвійська республіка
Затверджений 15 червня 1921
Щитотримачі курляндський лев
лівонський грифон
Основа дві дубові гілки, перевязані стрічкою з кольорами державного прапору
Використання з 19 лютого 1998

Ге́рб Ла́твії (латис. Latvijas ģerbonis) — офіційний державний символ Латвійської республіки. Затверджений 15 травня 1921 року. Використовується згідно з Законом про державний герб Латвії від 19 лютого 1998 року.

Опис[ред. | ред. код]

Герб Латвійської республіки є перетятий і напіврозтятий на синє, червоне та срібне поля геральдичний щит. У верхньому, синьому полі сходить променисте золоте сонце. У нижньому правому (в геральдиці сторони щиту визначаються «від тримача»), срібному полі червоний лев. У нижньому лівому червоному полі — срібний грифон. Лев є символом Курляндії, а грифон — центральної Лівонії, основних земель, з яких складається сучасна Латвія.

Використання[ред. | ред. код]

Використання герба Латвії регламентоване законом. Розрізняють три різновиди герба: великий, малий розширений і малий герб.

Великий герб використовується президентом, парламентом (сеймом), прем'єр-міністром, кабінетом міністрів, міністерствами, Верховним судом, Генеральною прокуратурою, а також дипломатичними і консульськими представництвами Латвії.

Середній герб використовується комітетами і комісіями парламенту і кабінету міністрів, а також установами, що знаходяться в безпосередньому підпорядкуванні цих органів влади.

Малий герб використовується іншими урядовими установами, муніципальними органами місцевого самоврядування, а також освітніми установами на офіційних документах.

Історія[ред. | ред. код]

Герцогство Курляндії і Семигалії[ред. | ред. код]

Герб герцогства Курляндії і Семигалії використовувався у 15611795 роках герцогами Курляндії і Семигалії із династій Кеттлерів та Біронів як державний і родовий символ. Він складався з щита, розділеного на чотири частини. У першій і четвертій частинах розташовувався герб Курляндії — червоний лев-рампант на срібному тлі. У другій і третій частинах розташовувався герб Семигалії — срібний або золотий олень, що виходить, на синьому тлі. Герб герцогства ліг в основу герба Курляндського намісництва і губернії Російської імперії.

Латвійська республіка[ред. | ред. код]

Герб на монеті латвійського лата.

До проголошення незалежності Латвійської республіки 18 листопада 1918 року герба єдиної Латвії не існувало. Герб, створений латиським художником, професором Ріхардсом Заріньшем (Rihards Zariņš), об'єднав в собі як символи національної державності Латвії, так і старовинні герби історичних областей країни. Був прийнятий як державний герб 16 липня 1921 року Установчими зборами Латвійської республіки.

Сонце у верхній половині геральдичного щита символізує національну державність Латвії. Стилізовані зображення сонця, як знаку національної приналежності, використовувалися латиськими стрільцями під час Першої світової війни, в якій стрільці брали участь у складі військ Російської імперії. Знак сонця зображався з 17-ма променями, які символізували 17 повітів, населених латишами. Три зірки над щитом герба символізують єдину Латвію, об'єднуючу три історичні області: Курляндія-Семигалія, Ліфляндія і Латгалія.

Історичні області Латвії в державному гербі Латвійської республіки відображають середньовічні символи. Курляндію і Семигалію уособлює червоний лев; Ліфляндію і Латгалію — срібний грифон.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Все про світ. Країни. Прапори. Герби: енциклопедичний довідник / [відповідальний за випуск М. Ілляш]. — К. : Школа, 2001. — 622 с. ISBN 966-7657-79-5.

Посилання[ред. | ред. код]