Герб Лубен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Лубен
Деталі
Носій Лубни
Затверджений 1992
Корона срібна міська
Щит Іспанський щит

Герб Лубе́н — офіційний символ міста Лубни, районного центру та міста обласного значення Полтавської області.

Опис[ред. | ред. код]

Офіційний опис герба Лубен[1]:

Герб міста: блакитний щит, на якому зображено руку, що тримає полковницький пірнач. Герб символізує відданість історичним традиціям міста, як центру Лубенського козацького полку, що ним були Лубни у XVII–XVIII століттях (саме тоді і виник міський герб). Площина зображальних елементів виготовлена у формі традиційного французького щита блакитного кольору з жовтим обрамленням. Блакитний колір символізує мир, велич, красу, ясність. Співвідношення пропорцій ширини й довжини щита 1 : 1, 17. У правій половині в напрямку до центру – барельєфне руки з частиною рукава зеленого козацького кунтуша, що тримає полковницький пернач. Це один із козацьких атрибутів, який репрезентував велике полкове місто з певними ознаками незалежності. В сучасній трактовці герба – це символ данини тисячолітній історії міста. Пернач подано в барельєфному зображенні золотистого кольору, який символізує вірність, чистоту, багатство, силу. Зелений колір рукава – це символ надії, волі, благополуччя. Пропорція довжини пернача до ширини щита – 0,93:1.

Сучасний герб[ред. | ред. код]

29 вересня 1992 року міська рада затвердила сучасний герб. В лазуровому полі рука, що тримає золоту булаву. Щит обрамований декоративним картушем та увінчаний срібною міською короною з трьома вежками.

Історія[ред. | ред. код]

Князь Олександр Вишневецький з 1590 року зайнявся будівництвом нового замку та міста поблизу Лубенського городища. Нове місто отримало ім'я на честь засновника Олександров.

У привілеї Сигізмунда ІІІ на магдебурзьке право для міста Олександрова (Лубен) від 16 січня 1591 р. В той період з'являється герб міста: рука, що тримає оголений кинджал, під нею — ведмежа голова.[2] Очевидно, рука з мечем є частиною герба Гедиміновичів «Погоня».

За козацьких часів полкове місто Лубни мало свій герб: рука з булавою.

З ліквідацією Гетьманщини місто Лубни входило у Київське намісництво, Малоросійську губернію (1793–1802), Полтавську губернію. Імперський герб міста Лубни затверджений 4 червня 1782 року разом з іншими гербами Київського намісництва: «У блакитному полі рука, що тримає золоту булаву»[3], себто гербом міста був затверджений попередній полковий.

У 1865 році геральдистом Кене був складений новий проєкт герба Лубен: «У лазуровому щиті виходить з лівого боку рука, що тримає в стовп срібну шестиперую булаву». У вільній частині — герб Полтавської губернії. Передбачалося, що герб будуть оточувати колосся, з'єднані Олександрівською стрічкою. Проєкт не був затверджений.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Офіційний опис герба міста на сайті Лубенської міської ради. Архів оригіналу за 8 липня 2010. Процитовано 31 травня 2010.
  2. За книгою В. Румянцевої. «Емблеми земель і герби міст Лівобережної України періоду феодалізму»
  3. Гербовник П. П.фон Вінклера

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]