Герб Новоукраїнського району

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Новоукраїнського району
Деталі
Носій Новоукраїнський район
Затверджений 12 листопада 2003
Щит Іспанський щит
Інші елементи золотий скіфський казан, восьмипроменева зірка, золота трикутна база

Герб Новоукраї́нського райо́ну — один з офіційних символів однойменного району Кіровоградської області. Затверджений рішенням X сесії Новоукраїнської районної ради XXIV скликання від 12 листопада 2003 року № 217. Автори проекту — О. Полячок, К. Шляховий

Опис[ред. | ред. код]

У синьому полі золотий скіфський казан, обабіч якого по золотій восьмипроменевій зірці та золота трикутна база.

Символіка герба[ред. | ред. код]

Згідно з гіпотезою відомого вченого Б. О. Рибакова річка Чорний Ташлик (одна із головних в Новоукраїнському районі) у часи Скіфії називалась Ексампеєм, від чого й навколишня місцевість мала ту ж назву. Давньогрецький історик Геродот називав її також Священними Шляхами. За легендою, зафіксованою Геродотом, саме тут стояв велетенський казан царя Аріанта, відлитий у зв'язку зі своєрідним переписом населення Скіфії — всі підвладні йому скіфи мали принести по наконечнику стріли, з них був зроблений казан, який прославив велич і могутність краю та його властителя.

На казані у три ряди зображені: солярні (сонячні) знаки; скіфський орнамент, подібний до давньогрецької літери альфа (асоціація з ініціалом легендарного царя Аріанта); клини (підземний світ).

Дві восьмипроменеві зірки (усталені елементи козацької символіки), які супроводжують казан у гербі, нагадують про належність території району до Запорозької Січі.

Золота трикутна база символізує: знаходження на території району найвищої у Кіровоградській області точки — 267 метрів над рівнем моря; 'курган' як характерну прикмету новоукраїнського степу, розташування території району на височині, звідки беруть початок кілька річок.

Поєднання жовтої (золото) та синьої барв символіки збігається з національними кольорами України, що опосередковано асоціюється з назвою району — Новоукраїнський.

Джерела[ред. | ред. код]