Герб Республіки Саха (Якутії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Герб Саха (Якутії))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Республіки Саха (Якутії)
Деталі
Носій Республіка Саха (Якутія)
Затверджений 26 грудня 1992 року
Щит Східний

Герб Республіки Саха (Якутії) є державним символом Республіки Саха (Якутії). Прийнятий Парламентом Республіки 26 грудня 1992 року. Зареєстрований за № 182 у Державному геральдичному реєстрі Російської Федерації. Серед населення герб відомий як «Шестиногий кінь».

Опис та походження[ред. | ред. код]

Гербом Республіки Саха (Якутії) є срібний сонячний диск-щит, у центрі якого зображено червоного вершника зі знаменом, що узятий з наскельних малюнків на річці Лени. Щит розміщений у синьому обрамленні з традиційним національним орнаментом у вигляді семи ромбічних кристалоподібних фігур і написами «Республика Саха (Якутия)» та «Саха Республиката». Орнамент і написи виконані білим кольором.

Центральний елемент гербу — стародавнє наскельне зображення, виявлене в селі Шишкіно (район ріки Лени) ще у 1745 році. Наскельні малюнки відносяться до 6-9 ст. нашої ери і є спадщиною народу курикан, що вважаються предками якутів. Вершник на гербі Республіки Саха (Якутії) символізує єднання людей, народів, що живуть в республіці. Під прапором мається на увазі єднання племені і його могутність, влада і початок державності. Ромбоподібний орнамент, що прикрашає обрамлення, притаманний усім північним народам і одночасно нагадує кристали огранованого алмазу, також своєрідного символу Якутії. Крім того, сім ромбічних кристалів символізують сім народів, що населяють край: якутів, росіян, евенків, евенів, чукчів, долганів, юкагирів.

Синій колір символізує вірність, щирість і надійність, білий колір — чистоту, а червоною вохрою виконані наскельні малюнки в Шишкіно.

Автори гербу: народний художник СРСР А. Н. Осипов, заслужений діяч мистецтв В. С. Парніков, графік В. Н. Ігнатьєв, член-кореспондент Російської академії мистецтв І. А. Потапов.

Відхилені проекти гербу[ред. | ред. код]

Інші автори пропонували для елементів гербу зображення різноманітних тварин, зокрема: мамонта, бобра, північного оленя, глухаря, білку, тюленя, моржа, стерха тощо, — але ці пропозиції не знайшли підтримки.

Історичні герби[ред. | ред. код]

Герб Якутської області[ред. | ред. код]

Герб Якутської області Російської імперії — перший в історії Якутії — був затверджений імператором Олександром II 5 липня 1878 року. Офіційний опис герба був наступним: «На срібному щиті чорний орел, що тримає в пазурах червоного соболя. Щит увінчаний старовинною царською короною і оточений золотим дубовим листям, що з'єднане Олександрівською стрічкою».[1]

Герб Якутської АРСР[ред. | ред. код]

Герб Якутської АРСР

Герб Якутської АРСР був затверджений у 1922 році. Своїм зовнішнім виглядом він нагадував герб РРФСР, але доповнювався якутськими написами: девізом «БАРЫ ДОЙДУЛАР ПРОЛЕТАРИЙДАРА ХОЛБОhУН!» та назвою республіки (назва була також дубльована російською).

За Конституцією, прийнятою 8-ю позачерговою сесією Верховної Ради Якутської АРСР 31 травня 1978, у верхній частині гербу було додано червону зірку з золотим контуром, а напис, як і на прапорі Якутської АРСР, став виконуватися у два рядки (російський текст став розміщуватися вгорі).

27 вересня 1990 якутські парламентарії прийняли Декларацію незалежності республіки, через що на її гербі деякий час використовувалася абревіатура «РСР» замість «АРСР».[2]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]