Герб Тячева

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Тячева
Варіант офіційного герба м. Тячів з написами.
Варіанти герба на іспанському та на французькому щитах з використанням українських національних кольорів розроблені Тячівським ТОВ "Ініціатива" у 1997 р. для вимпелів.

Автор: Олександр Володимирович Ботигін.

Орел взятий з готового клипарта 90-х років, тому зустрічається на багатьох геральдичних символах світу.
Деталі
Носій Тячів
Затверджений 10 лютого 2004

Герб Тя́чева — офіційний геральдичний символ міста Тячіва Закарпатської області, затверджений Тячевською міською радою 10 лютого 2004 року.

Опис і історія герба[ред. | ред. код]

Офіційний герб м.Тячів затверджений міськрадою 10 лютого 2004 року.

1551 року угорський король підтвердив право міста Тячева на самоврядність, передбачуване його королівським статусом. Це свідчить про те, що у XVI столітті Тячів уже мусив мати герб та печатку як необхідні атрибути самоврядного міста. Найдавніший взірець тячівської міської печатки, відомий нині, датується, однак, лише 1608 роком, але вірогідним є те, що зображення на ній повторювало давнішу міську емблему. На цій печатці так званий польський орел, зображений на гербі Польщі. Це зв'язано з тією роллю, яку Тячів відіграв у трансільвансько — польських економічних і політичних зв'язках XVI–XVII століть. Напис угорською мовою: «Печатка міста Тячева». Цей же мотив на гербі міста останньої третини XIX століття. На малюнку чорний орел з висунутим язиком на фоні сріблястого кольору.

В останній чверті XIX століття тячівський герб було підтверджено цісарським урядом у такому вигляді: на срібному тлі чорний одноголовий орел з червоними очима та язиком. Саме такі барви ця відзнака мала і в гербівнику міст Угорського королівства 1880 року.

Дослідники вважають, що малюнок орла на тячівських печатках ранньогеральдичного періоду було запозичено з державного герба Королівства Польського. Справді, протягом тривалого часу східна частина Марамороського комітату, яка безпосередньо межувала з Коломийським повітом Галицької землі, була осередком торговельних відносин Угорщини та Польщі. Пізніше, однак, первісний зміст емблеми забувся, і герб Тячева було затверджено у барвах, цілком відмінних від кольорів герба королівської Польщі.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]