Герб Ясинуватої

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Ясинуватої
Деталі
Носій Ясинувата
Затверджений 6 серпня 1997 року
Щит Французький щит

Герб Ясинуватої — офіційний символ міста Ясинувата Донецької області, затверджений 6 серпня 1997 р. рішенням сесії міської ради.

Автори герба: художник - Член спілки художників, Лауреат міжнародних конкурсів графічного дизайну Пресняков Олександр Павлович (м.Донецьк); укладач опису - член спілки журналістів Свистунов Сергій Євгенович (м.Донецьк).

Опис герба[ред. | ред. код]

На перетині золотого щита і лазурової глави золоте коло з зеленою облямівкою і листком, від якої в сторони, до верхніх кутів і вгору відходять зелені балки. В нижні кути відходять хвилясті смуги з двома золотими нитяними смугами кожна. На нижній частині срібна ладдя.

Символіка[ред. | ред. код]

Герб міста Ясинувата поміщений на прямокутний, внизу загострений щит срібного кольору. У центральній частині щита розташований головний "промовистий" елемент герба - зелений контур дерева ясена - топонімічний символ місцевості, від якого могло бути утворено назву Ясинуватої. Площина щита розділена на два основних колірних поля, утворюючи геральдичні фігури: "главу" блакитного кольору і «підніжок» жовтого кольору. На верхнє і нижнє кольорове поле накладено кільце зеленого кольору, яке обрамляє центральний елемент герба - контур дерева. Від кільця в правий верхній і в лівий верхній кути, потім вгору, вліво і вправо розходяться промені зеленого кольору. Від центрального кола з ясенем в правий і лівий нижній кути відходять зигзагоподібні блакитні промені, які розбивають жовте «підніжком» герба, утворюючи в нижній центральній частині щита велике поле, на якому зображена срібна давньоруська тура із зібраним вітрилом, поставлена ​​на колоди за допомогою яких її можна волочити.

Срібний колір щита символізує метал - основний компонент господарської діяльності в місті від часу його заснування до наших днів. Зелене дерево в центрі щита вказує на одну з місцевих визначних пам'яток - Ясинуватський ліс, діброву та парки - і символізує відносну для центрального Донбасу екологічну чистоту міста. "Глава" і "підніжжя" відображають державні кольори України: чисте небо над жовтою хлібною нивою. Велика площа жовтого поля «хлібної ниви» вказує на те, що місто є також адміністративним центром великого сільськогосподарського регіону. Сполучені разом зелені кільце (символ вічного руху) і промені - своєрідні покажчики сторін світу, як символ мандрів і доріг, створюють художній образ «транспортного вузла», роздоріжжя, яким з дня заснування і до теперішнього часу є Ясинувата. Графічно кільце з променями, як образ металевої конструкції, асоціюється з символами машинобудування, вказуючи тим самим на присутність у місті великого заводу цієї галузі. Зигзагоподібні блакитні промені символізують річки Кальміус, Кривий Торець і Вовча, витоки яких знаходяться поблизу міста. Срібна тура, поставлена ​​на колоди, ілюструє примітний і символічний для Ясинуватої історичний факт, пов'язаний з тим, що річка Кальміус входила в систему давньоруських шляхів сполучення, а одним з основних ланок торгового шляху з варяг у греки був Кальміуський шлях, який через Кривий і Казенний Торець, а також Сіверський Донець забезпечував сполучення до Тули. На Кальміус накладається і «шлях солоний в запороги». Від Перекопу берегом Азовського моря мандрівник йшов до гирла річки, потім по Кальміусу до його верхівок. Потім - волокли сім верст до річки Вовчої, що впадає в Самару. А з неї можна було потрапити в Дніпро. Саме на цьому вододілі, на колишньому волоковому полі, знаходиться місто Ясинувата.

Історія[ред. | ред. код]

Герб радянського періоду

Затверджений 9 грудня 1981р. рішенням №645 виконкому міської ради. Автор - В.Цимбал.

На червоному щиті молоток і шведський ключ в косий хрест, що означають усі галузі залізничного транспорту. Над ними золота дата "1872". На лазуровій базі золоті шестірня і колосся. Чорна глава обтяжена золотою назвою міста російською мовою.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]