Гладенька акула собача

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гладенька акула собача

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Акули (Selachimorpha)
Ряд: Кархариноподібні (Carcharhiniformes)
Родина: Куницеві акули (Triakidae)
Рід: Гладенька акула (Mustelus)
Вид: Гладенька акула собача
Mustelus canis
(Mitchill, 1815)

Посилання
Вікісховище: Mustelus canis
Віківиди: Mustelus canis
EOL: 46559986
ITIS: 160230
МСОП: 39359
NCBI: 7812

Гладенька акула собача (Mustelus canis) — акула з роду Гладенька акула родини Куницеві акули. Інші назви «американська куницева акула», «смуглява акула-пес».

Опис[ред. | ред. код]

Досягає 1,2-1,5 м у довжину та ваги у 12 кг. За будовою схожа на інших представників свого роду. Відрізняється забарвлення та місцем проживання. Забарвлення оливково-сіре або коричневе, іноді з жовтуватим чи зеленуватим відтінком.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Вона населяє прибережні води і зазвичай зустрічається у дна на глибині до 18-20 м, втім іноді трапляється на глибинах до 200 м. Ця акула часто заходить у закриті затоки і гавані і іноді трапляється навіть в прісній воді. Великі зграї цього виду щорічно здійснюють протяжні міграції вздовж східних берегів США, прямуючи навесні в північні райони і повертаючись восени на південь.

Активна переважно вночі. Живиться головним чином крабами та іншими великими ракоподібними, восьминогами і дрібною рибою, а також молюсками і черв'яками. Вона дуже ненажерлива. Як показали проведені підрахунки, тільки в одній невеликій затоці 10 000 таких акул щорічно знищують 60 тисяч омарів, 200 тисяч крабів і близько 70 тисяч різних риб.

Статева зрілість у самців настає у 2-3 роки, у самиць — у 4-5 років. Це живородна риба. Самиця народжує від 10 до 20 акуленят після вагітності у 10-11 місяців.

Тривалість життя від 10 до 16 років.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Досить звичайна біля атлантичного узбережжя США (від Массачусетса до Флориди), Бермудських островів, в Мексиканській затоці та Карибському морі, також є біля берегів південної Бразилії, Уругваю та Аргентини. Іноді запливає до берегів південної Канади.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Zaneveld, J.S. 1983 Caribbean Fish Life. Index to the local and scientific names of the marine fishes and fishlike invertebrates of the Caribbean area (Tropical Western Central Atlantic Ocean) E.J. Brill / Dr.W. Backhuys, Leiden, 163p.