Гоголеве (село)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Гоголеве
Краєвид села (фото 1915 року)
Краєвид села (фото 1915 року)
Краєвид села (фото 1915 року)
Країна Україна Україна
Область Полтавська область
Район Миргородський район
Громада Шишацька селищна громада
Облікова картка Гоголеве 
Основні дані
Населення 524
Поштовий індекс 38040
Телефонний код +380 5352
Географічні дані
Географічні координати 49°49′03″ пн. ш. 34°10′45″ сх. д. / 49.81750° пн. ш. 34.17917° сх. д. / 49.81750; 34.17917Координати: 49°49′03″ пн. ш. 34°10′45″ сх. д. / 49.81750° пн. ш. 34.17917° сх. д. / 49.81750; 34.17917
Середня висота
над рівнем моря
146 м
Відстань до
обласного центру
57,7 км
Відстань до
районного центру
16,8 км
Місцева влада
Адреса ради 38000, Полтавська обл., Миргородський р-н, селище Шишаки, вул. Соборності, буд. 2
Карта
Гоголеве. Карта розташування: Україна
Гоголеве
Гоголеве
Гоголеве. Карта розташування: Полтавська область
Гоголеве
Гоголеве
Мапа
Мапа

CMNS: Гоголеве у Вікісховищі

Го́голеве — село в Україні, у Шишацькій селищній громаді Миргородського району Полтавської області. Населення становить 524 осіб. До 2015 орган місцевого самоврядування — Гоголівська сільська рада.

19 липня 2020 року, в результаті адміністративно - територіальної реформи та ліквідації Шишацького району, село увійшло до складу Миргородського району Полтавської області[1].

Відстань до центру громади становить близько 16 км і проходить автошляхом місцевого значення.

Географія[ред. | ред. код]

Став у парку

Село Гоголеве розташоване на відстані 3-х км від лівого берега річки Грузька Говтва, за 0,5 км від сіл Воронянщина та Шарлаївка. Селом протікає струмок, що має назву Гоголівський.

Історія[ред. | ред. код]

У 1780-х роках на хуторі нараховувалося 19 хат, що належали бунчуковому товаришу Семену Лизогубу. У 1782 році тут проживало 144 жителя.

1781 року тесть полкового писаря Опанаса Дем'яновича Яновського подарував своїй дочці Тетяні Лизогуб та онуку Василю хутір Купчин (Купчинський) в Шишацькій сотні Миргородського полку та інші населені пункти з чималими земельними угіддями. Ще за життя Василя Опанасовича хутір став називатися Яновщиною, а потім Василівкою. Там в родовому маєтку пройшли дитячі роки Миколи Гоголя.

У 1821 році в селі було зведено Різдвяно-Богородицьку церкву. Тоді ж Василь Гоголь-Яновський перебудував старий будинок у готичному стилі на новий у стилі класицизму. Також він збудував водяний млин, цегельний завод, винокурню, влаштував ставки та парк.

Яновщина (Василівка) на карті 1878 року

Микола Гоголь тут проживав з 1809 по 1818 рік. Після смерті його батька Василя Панасовича, його мати Марія Іванівна перепланувала родовий будинок. Тоді ж були зведені огорожа будинку та дзвіниця церкви. Після смерті Марії Іванівни сестра Миколи Гоголя Ольга знесла старий батьківський будинок і побудувала новий.

Згідно з переписом 1859 року у Василівці нараховувалось 63 двори та 417 мешканців. У 1883 році село належало сестрам Миколи Гоголя — О. Головні та Г. Гоголь, а також племіннику В. Бикову.

У жовтні 1896 року у Василівці відкрилося Гоголевське земське училище. Тоді місцеві мешканці зібрали 800 карбованців для будівництва музею та пам'ятника Миколі Гоголю. До 1917 року тут у родовому будинку Гоголів зберігались деякі особисті речі письменника: натільний хрест, печатка, тростина, палітра для фарб, фрак, гербарій, знімок з картини Рафаеля, іконки.

На 1 лютого 1925 року центр Яновщанської (Яновщинської) сільської ради Баляснівського району Полтавської округи Полтавської губернії. У 1926—1928 роках центр Яновщинської сільради Баляснівського району Полтавської округи [2]

Визначні пам'ятки[ред. | ред. код]

Музей-садиба Миколи Гоголя

У селі є Музей-садиба Миколи Гоголя. Тут був родовий маєток Гоголів, де письменник провів свої дитячі та юнацькі роки (на той час населений пункт називався Василівка).

У XVIII ст. перейшла батькам Миколи Гоголя у спадщину.

1943 р. — залишився лише фундамент, але в 1984 р. до 175-річчя з дня народження Гоголя садиба була відтворена. Посаджено новий парк. Зроблено ставки в парку, альтанки, грот. Все так, як було за життя письменника. Відбудували старий флігель, який був робочим кабінетом. Встановили пам'ятник Гоголю.

Садиба відтворена за фотографіями, малюнками, планами, листами і спогадами сучасників. Відновлено батьківський будинок і флігель з робочим кабінетом Миколи Гоголя, збереглися ставки, грот, сад, могила батьків.

Вітряк, Гоголеве
Вітряк, Гоголеве

Силами ініціативної групи відроджується Церква Різдва Пресвятої Богородиці.

Діяльність - Національний заповідник-музей М. В. Гоголя[ред. | ред. код]

Музей-садиба М. Гоголя
Музей-садиба М. Гоголя

У заповіднику-музею М.В. Гоголя відбулася 100-та ювілейна виставка великого полтавського майстра пензля Володимира Миколайовича Кривого, присвячена 75-річчю від дня народження художника.

Виставка була представлена вибраними творами майстра за період, що охоплює  2005 – 2013 рр.. Художній доробок майстра пензля за його роки творчості вражає своєю кількістю - більше 16 тисяч картин. За сприянням Полтавського відділення Українського фонду культури та гоголівського музею було випущено каталог, приурочений святковому заходу - подвійному ювілеєві. У ньому описаний життєвий шлях художника, перераховані роботи представлені на виставці, фото деяких картин, а також перелік виставок в Україні і за кордоном за участю Володимира Миколайовича.

У Василівці — малюнок Шевченка з альбому 1845 року

Працівниками національного музею-заповідника М. В. Гоголя під час виставки, було проведено творчий вечір «Спасибі долі, що цвіт любові в серці не згаса…» з нагоди ювілею творчої людини, великого трудівника, мецената Володимира Кривого.

Розділити приємні хвилини спілкування завітали друзі митця, шанувальники його творчості, представники колективів освітніх закладів (Гоголівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів ім. М.В. Гоголя, Диканської гімназії ім. М. В. Гоголя, Диканської гімназії № 2).

Вечір розпочався піснею. Ювіляру урочисто піднесли іменинний пиріг від вдячних шанувальників таланту. Ведуча заходу Світлана Кирнос ознайомила присутніх із цікавими сторінками життя художника: «…10 квітня 1938 року в селі Михайлівка Гайсинського району на Вінниччині народився хлопчик – назвали Володею. Не все так добре склалося в родині – рано залишився без мами. Важке дитинство, навчання, служба в лавах Радянської Армії, звільнення офіцером, але в подальшому житті перемогла  любов до малярства.

У 1980 році вступив до Московського університету народної творчості на курс «Станкового живопису і графіки», який у 1983році закінчив з оцінкою «відмінно». І пішли професійні роботи, персональні виставки».

Твори Володимира Кривого є у приватних колекціях жителів Польщі, Німеччини, США, Болгарії, Ізраїлю, Португалії, Канади, Чехії, Румунії, Словаччини, Італії, Франції, Швеції, але найбільше їх - на Полтавщині.

На вечорі  Володимиру Миколайовичу вручили грамоту від управління культури Полтавської ОДА, подяку та подарунок національного музею-заповідника М. В. Гоголя. Із вдячними словами та побажаннями до художника  звернулися Анатолій Матяш, Катерина Чернова, Алла Сотник, Надія Горячун.  Після виступів прозвучала  улюблена пісня майстра пензля «Гречаники» у виконанні працівників музею, під час якої Володимир Миколайович із задоволенням підтанцьовував[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Постанова Верховної Ради України від 17 липня 2020 року № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів»
  2. Адміністративно-територіальний поділ Полтавщини (1648-2012 рр.): Довідник з історії адміністративно-територіального поділу / Редкол.: Білоус Г.П., Білоусько О.А., Гудим В.В. та ін.; упоряд.: Васильєва Ю.О., Жук В.Н., Коротенко В.В. та ін.– Вид. друге, перероб. і доп.– Полтава: ТОВ «АСМІ», 2012.– С. 286.
  3. Матяш, Анатолій (2013-04-26, №17 (7450)). Ювілейна виставка у гоголівській садибі (українською) . Шишаки, Полтавська область: Тижневик "Сільське життя". с. 5.

Посилання[ред. | ред. код]