Гоголь-Яновський Василь Панасович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гоголь-Яновський Василь Панасович
Народився 1777(1777)
Купчин
Помер 31 березня 1825(1825-03-31)
Кибинці
Громадянство Російська імперія
Національність українець
Діяльність письменник, драматург,
поет, державний службовець
Мова творів українська, російська
Рід Гоголі-Яновські
Батько Гоголь-Яновський Опанас Дем'янович
Мати Лизогуб Тетяна Семенівна
У шлюбі з Косяровська Марія Іванівна
Діти Гоголь Микола Васильович
Гоголь Ольга Василівна
Гоголь Іван Васильович

Васи́ль Пана́сович (Афана́сійович) Го́голь-Яно́вський (нар. 1777(1777), Купчин — 31 березня 1825, Кибинці) — український письменник, батько письменника Миколи Гоголя. Поміщик, власник села Василівка (сучасне Гоголеве) Миргородського повіту на Полтавщині.

Гоголь-старший любив мистецтво, писав п'єси, які з успіхом ставили у театрі відомого мецената Дмитра Трощинського. До наших днів повністю дійшла п'єса «Простакъ, или хитрость женщины, перехитренная солдатомъ»[1], а також уривки п'єси «Собака-вівця».

Життєпис[ред. | ред. код]

Докладніше: Гоголі-Яновські

Василь Гоголь-Яновський народився у 1777 році на хуторі Купчин, що біля Миргорода. Василь був очікуваною дитиною, оскільки в подружжя довго не було спадкоємців. З листів відомо, що він був хворобливий. Декілька років навчався у Полтавській духовній семінарії. Вже у 10-річному віці Василь рахувався значковим товаришем Війська Запорозького, а наприкінці 1787 року — вже корнетом. Невдовзі Василь Гоголь-Яновський намагався вступити до Московського університету, але спроба була невдалою. Також, за станом здоров'я, у 1797 році він не був зарахований до імператорської гвардії.

У 1799 році Василь Гоголь-Яновський вже перебував на громадянській службі в Малоросійському поштамті у чині титулярного радника. У 1805 році батько Миколи Гоголя пішов у відставку у чині колезького асесора. Після виходу у відставку жити залишився у селі. Пізніше був секретарем і довіреною особою у Дмитра Трощинського, який у той час (по 1814 рік) був губернським Полтавським маршалом. Протягом 1806—1814 років він навіть періодично жив у маєтку Трощинського в Кибинцях. Крім допомоги в управлінні великим маєтком та театром Трощинського, Василь Панасович також відповідав за проведення ярмарку в сусідніх Сорочинцях.

З часом Василь Опанасович став відомим на Полтавщині автором багатьох комедій, водевілів та віршів українською та російською мовами. Та письменницьку діяльність часто переривали матеріальні проблеми, хворобливість дітей. З 1812 року Василь Панасович разом із Василем Каністом були режисерами і постановниками заснованого Дмитром Трощинським у Кибинцях театру.

Сім'я Василя Гоголя була глибоко релігійною у своїх (часами релігійність доходила до містицизму) переконаннях. Василь вважав, що саме Божественна сила допомогла йому зустріти дружину — Марію Іванівну (коли вони одружились, їй було 14 років; у 19 — вона була матір'ю вже трьох дітей). Із 12 народжених дітей у подружжя дожили до зрілого віку лише четверо.

Під час загострення хвороб Василь Гоголь-Яновський їздив на лікування до Сорочинців, Миргорода, Лубен. Під час однієї з таких поїздок він і помер у Кибинцях 31 березня 1825 року.

Твори[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]