Гокстадський корабель

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гокстадський корабель
норв. Gokstadskipet
Країна Норвегія Норвегія
Регіон Вестфолл
Населений пункт Саннефіорд
Історія
Датування ~890
Періоди Доба вікінгів
Дослідження
Відкрито 1880
Місце збереження матеріалів Музей кораблів вікінгів (Осло)
CMNS: Гокстадський корабель у Вікісховищі

Гокстадський корабель (норв. Gokstadskipet) — корабель вікінгів типу карв, що був використаний в IX столітті як поховальний корабель і виявлений у 1880 році в кургані в Гокстаді на березі Саннефіорда біля міста Саннефіорд, район Вестфолл в Норвегії. Це найбільший збережений корабель вікінгів у Норвегії[1][2].[3]. Гокстадський корабель демонструється в Музеї кораблів вікінгів в Осло[4].

Опис[ред. | ред. код]

Розкопки Гокстадського корабля, фото біля 1880 р.

Судно належить до напіввійськових, напівторговельних кораблів вікінгів типу карв і має довжину приблизно 23 м і ширину 5,1 м[5]. Вітрильне озброєння складається з одного великого прямого вітрила, зшитого з вертикальних полотнищ. Довжина гребного весла — 5,5 м.

Красиве і струнке судно з круто підведеною до обох країв лінією борту було побудовано цілком з дуба і багато орнаментоване.

Репліка[ред. | ред. код]

Виняткову мореплавність цього типу суден практично довели дванадцять молодих норвежців у 1893 році. Побудувавши точну копію гокстадського корабля, вони успішно перетнули Північну Атлантику і прибули до Чикаго на Колумбівську виставку, показавши середню швидкість ходу 9-10 вузлів, що було вельми непогано і для більш пізніх великих вітрильних суден.

Репліка Гокстадського корабля на Всесвітній виставці, Чикаго, 1893 рік

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Schandy, Tom and Tom Helgesen (2012). Naturperler i Vestfold. Forlaget Tom & Tom v/Schandy. Page 170. ISBN 9788292916148.
  2. Sødal, Hedda. Fant 1000 år gammel fot. Aftenposten (nb-NO) . Процитовано 16 січня 2020.
  3. Martin, Will. Sharks, otters, and a man playing rugby: These are the 6 most beautiful banknotes in the world right now. Business Insider. Процитовано 16 січня 2020.
  4. The Viking Ship Museum – a top attraction in Oslo, Norway – LITTLE SCANDINAVIAN. www.littlescandinavian.com. Процитовано 22 грудня 2022.
  5. The Gokstad ship [Архівовано 25 лютого 2007 у Wayback Machine.] (англ.)