Голованівськ (селище)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Селище Голованівськ
Країна Україна Україна
Область Кіровоградська область
Район Голованівський район
Громада Голованівська селищна громада
Код КАТОТТГ:
Облікова картка Голованівськ (селище) // Облікова картка на офіційному вебсайті Верховної Ради України
Основні дані
Засновано 1890
Населення 800[1]
Поштовий індекс 26508
Телефонний код +380 5252
Географічні координати 48°21′40″ пн. ш. 30°23′51″ сх. д. / 48.36111° пн. ш. 30.39750° сх. д. / 48.36111; 30.39750Координати: 48°21′40″ пн. ш. 30°23′51″ сх. д. / 48.36111° пн. ш. 30.39750° сх. д. / 48.36111; 30.39750
Висота над рівнем моря 166 м


Відстань
Найближча залізнична станція:
Селищна влада
Карта
Голованівськ. Карта розташування: Україна
Голованівськ
Голованівськ
Голованівськ. Карта розташування: Кіровоградська область
Голованівськ
Голованівськ
Мапа

Голованівськ — станційне селище в Голованівській громаді Голованівського району Кіровоградської області розташоване за 5 км від райцентру. Населення становить 800[1] осіб.

Станція Голованівськ є вузловою станцією вузькоколійної і широколійної ліній Одеської залізниці. Вузькоколійна лінія з'єднує ст. Голованівськ і Гайворон, а ширококолійна лінія з'єднує Помічну з ст. Голованівськ.

Станція розташована поряд з лісовим угіддям Голоче, також біля неї проходить траса міжобласного сполучення «Ульяновка — Миколаїв».

Храмове свято — 9 жовтня

Історія[ред. | ред. код]

В 1890 році була збудована залізниця і залізнична станція навколо якої почалося будівництво будинків. Вузькоколійна лінія з'єднувала Гайворон і Підгородню.

Населення[ред. | ред. код]

Згідно з переписом УРСР 1989 року чисельність наявного населення селища становила 880 осіб, з яких 412 чоловіків та 468 жінок.[2]

За переписом населення України 2001 року в селищі мешкало 799 осіб.[3]

Мова[ред. | ред. код]

Розподіл населення за рідною мовою за даними перепису 2001 року:[4]

Мова Відсоток
українська 98,13 %
російська 1,38 %
вірменська 0,25 %
молдовська 0,25 %

Залізниця[ред. | ред. код]

Станція Голованівськ обслуговує два залізничних маршрута: Помічна — Голованівськ і вузькоколійний Голованівськ — Гайворон. Обидва маршрута дуже добре стиковані по часу і без проблем можна пересісти з одного потяга на інший.

Місцевість по якій їдуть потяги не густо населена і тому цілком вистачає по одному вагону щоб перевезти всіх бажаючих пасажирів.

Маршрут Помічна — Голованівськ був вузькоколійним. Але після будівництва ширококолійної, колія 750 мм була розібрана в 2002 році, її залишки у вигляді шпал і насипу можна побачили поки їхати 696-м поїздом з Помічної.

Підприємства і організації[ред. | ред. код]

Залізнична станція, хлібоприймальний пункт, голочанське лісництво, мисливське господарство, деревопереробний цех, паливний склад, школа, дитячий садок, телеретранслятор, бібліотека, пошта, 4 магазини. Також працює медпункт.

Церква[ред. | ред. код]

Храм Кирила Єрусалимського збудований за ініціативи та кошти місцевого підприємця Вачагана Ростомяна, який збудувавши церкву для місцевих жителів, увічнив пам'ять свого батька.

За заслуги перед церквою, Митрополит УПЦ, нагородив Вачагана Оніковича одним з найвищих орденів УПЦ, орденом Андрія Первозванного та Георгія Побідоносця.

12 жовтня 2010 року о 12 годині дня на станції Голованівськ було відкрито і освячено українську православну церкву Святителя Кирила Архієпископа Єрусалимського.

В заході взяли участь Митрополит Володимир, Архієпископ Кіровоградський і Ново миргородський Пантелеймон — керуючий Кіровоградською Єпархією, о. Петро — секретар Кіровоградського Єпархіального управління, Архієпископ Вишгородський, представник Вірменської церкви в Україні, священнослужителі, заступник голови ОДА Андрющенко Б. В., начальник відділу у справах національностей та релігій ОДА Гарба М. М., начальник УМВС України в області, перший заступник УСБУ в Кіровоградській області, начальник ДПА в області, радники Президента України та інші.

Пам'ятники[ред. | ред. код]

На узліссі урочища Голоче встановлено пам'ятник партизанському з'єднання М. І. Наумова, яке в березні 1943 р. прийняло тут нерівний бій з німецько-фашистськими загарбниками.

Освіта[ред. | ред. код]

На Голованівській станції знаходяться:

  • Дитячий садок
  • Школа № 2 імені Г. В. Міклея
  • Бібліотека

Вулиці[ред. | ред. код]

Залізнична, Миру, Міклея, Петровського, Провулок Боженка, провулок Лісовий, Радгоспна, Івана Богуна, Шкільна, Дружби, Польова,


Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Голованівськ (селище) // Облікова картка на офіційному вебсайті Верховної Ради України.
  2. Кількість наявного та постійного населення по кожному сільському населеному пункту, Кіровоградська область (осіб) - Регіон, Рік, Категорія населення , Стать (1989(12.01)). database.ukrcensus.gov.ua. Банк даних Державної служби статистики України.
  3. Кількість наявного населення по кожному сільському населеному пункту, Кіровоградська область (осіб) - Регіон , Рік (2001(05.12)). database.ukrcensus.gov.ua. Банк даних Державної служби статистики України.
  4. Розподіл населення за рідною мовою, Кіровоградська область (у % до загальної чисельності населення) - Регіон, Рік , Вказали у якості рідної мову (2001(05.12)). database.ukrcensus.gov.ua. Банк даних Державної служби статистики України.

Посилання[ред. | ред. код]