Головацький Яків (василіянин)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Головацький Яків (монах))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
о. Ісихій Головацький
Яків
Народження 1735(1735)
Віньківці
Смерть після 1771
Країна Річ Посполита
Діяльність художник
Твори фрески у церкві Воздвиження Чесного Хреста монастиря оо. Василіян у Бучачі, портрет Миколи Василя Потоцького

о. Яків Головацький ЧСВВ (чернече ім'я Ізихіїл, Ісихій; пол. Głowacki Jaków; 1735, Віньківці — після 1771, ймовірно, Почаїв) — живописець, греко-католицький священник-василіянин.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в містечку Віньківцях (нині — селище міського типу, центр Віньковецького району Хмельницької області, Україна).

Навчався в малярській школі при Києво-Печерській лаврі. 1762 року вступив до монастиря отців Василіян у Почаєві, 1770 року висвячений на священника. Перебував і малював у монастирях Заґорова, Підгірців (також, можливо, близько 1765 року виконував розписи в костелі святого Йосипа[1]), Почаєва.

У 1770–1771 роках виконав фрески у церкві Воздвиження Чесного Хреста монастиря оо. Василіян у Бучачі: на склепіннях — «Сон Костянтина», «Жертва Авраама», «Самсон з левом», «Мойсей з мідним змієм»; на стінах — «Знайдення Христа Святою Єленою», «З'явлення Христа Юліянові відступнику», «Житія» св. Іоанна Дамаскина, Володимира і Василія Великих. Фрески були знищені вогнем під час найбільшої пожежі в Бучачі 29 липня 1865 року. Зберігся портрет магната, власника Бучача Миколи Василя Потоцького у весь зріст (1771 року), який перебував у церкві Покрови Пресвятої Богородиці в Бучачі (нині — у Тернопільському ОКМ). У 1770-х роках навчав малярства у школі при монастирі оо. Василіян у Бучачі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ostrowski J. K. Kościół parafialny p.w. Św. Józefa w Podhorcach // Materiały do dziejów sztuki sakralnej na ziemiach wschodnich dawnej Rzeczypospolitej. — Kraków : Międzynarodowe Centrum Kultury, «Secesja», 1993. — Cz. I : Kościoły i klasztory rzymskokatolickie dawnego województwa ruskiego. — T. 1. — 364 il. — S. 90. — ISBN 83-85739-09-2. (пол.)

Джерела[ред. | ред. код]