Головна міська площа (Трогір)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вид на головну площу Трогіра із церквою Св. Себастіана, вежею з годинником та Міською лоджією

Головна́ міська́ пло́ща (хорв. Glavni gradski trg) — центральна площа у м. Трогірі (Хорватія).

Місто Трогір в епоху середньовіччя був забудований логічно з точки зору економічності. На доволі невелику просторі у період романіки і готики виросло місто із достатньо вузькими, тінистими вулицями, багатому на портики-навіси, які своїми арками з'єднували будівлі, що стояли одна проти одної, аби на невеликій території максимально використати кожний метр, пригодний для життя.

Таким чином, у східній частині міста, на місці колишнього римського форуму, у 1200 році, сформувалася широка як для трогірських розмірів центральна площа, на якій за порівняно недовгий період розмістились усі важливі релігійні і адміністративні будівлі, а також чудовий палац, резиденції видних патриціанських сімей Трогіра.

У північний частині площі знаходиться трогірський кафедральний собор Св. Лаврентія (Св. Ловро). Східну сторону площі оточує Князівський палац (пізніше Міська ратуша). З південної сторони над церквою Св. Себастіана височіє Міська вежа із годинником, а поряд з нею знаходиться Міська лоджія. Західну сторону площі облямовують два готичних палаццо патриціанського роду, Велике і Мале палаццо сімейства Чіпіко.

Площа була вимощена уже у III ст.. Відомо, що на площі стояла скульптура лицаря Роланда (Орландо), ймовірно, подібна тій, що знаходиться у Дубровнику. У статуті Трогіра згадується ганебний стовп. У центрі площі знаходився також так званий Ротний хрест, біля якого присягалися над Біблією.

Література[ред. | ред. код]

  • Антун Травирка. Трогир: история, культура, художественное наследие = Trogir: povijest, kultura, umjetnička baština. — Zadar : Forum, 2008. — 112 с. — ISBN 978-953-291-047-6. (рос.)