Головний бескидський маршрут

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маркування маршруту

Головний бескидський маршрут імені Казімєжа Сосновського (пол. Główny Szlak Beskidzki imienia Kazimierza Sosnowskiego, GSB) — пішохідний гірський маршрут маркований червоним кольором, переходячий від Устроні у Сілезьких Бескидах до Волосатого у Бещадах.

Найдовший маршрут у польських горах, має приблизно 496[1] км довжини, проходить через Сілезькі Бескиди, Бескид Живєцький, Ґорце, Бескид Сондецький, Низькі Бескиди та Бещади. Переходячи через найвищі частини польських Бескидів дозволяє доступ на: Стожек Вєлькі (чеськ. Велькі Стожек), Баран'ю Ґуру, Баб'ю Ґуру, Поліцю, Турбач, Любань, Прегибу, Радж'єйову, Явожину-Криніцьку, Ротунду, Цергову, Хрещату, Смерек і Галіч та до селищ таких як Устронь, Венґєрска-Ґурка, Йорданув, Рабка-Здруй, Крощєнко-над-Дунайцем, Ритро, Криниця-Здруй, Івонич-Здруй, Риманув-Здруй, Команча, Тісна, Устрики Горішні і т. д.

Головний бескидський маршрут був створений в міжвоєнному періоді. Траса західної частини (Устронь-Кринуця) була проектована Казімєжом Сосновським і закінчена в 1929 році. Східна частина, згідно з проектом Мечислава Орловича була закінчена в 1935 році і водила аж до Чорногори, що в цей час знаходилася в межах Польщи. Між 1935 й 1939 носив ім'я Юзефа Пілсудського.[2].

ҐСБ а Україна[ред. | ред. код]

Головний бескидський маршрут пов'язані з українсько-польцьким кордоном на Буковьским перевалі у Бещадах, давніше йшов також теперішними українськими Карпатамі.

Рекорди[ред. | ред. код]

Зараз найкоротший час подолання всього маршруту належить до Мачєя Вєнцека (inov-8 team PL) і виносить 114 годин і 50 хвилин. Цей подвиг вдалося йому зробити в дні 20 — 24 червня 2013.[3]. Раніше майже 7 років цей рекорд належав до Пйотра Клосовіча, якому у вересні 2006 року подолання всього маршруту зайняло 168 годин[4]. Обидва бігуни перемогли ҐСБ зі сходу на захід, хоча Пйотр Клосовіч зробив це без підтримуючої команди тоді як Мачєй Вєнцек з підтримкою.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Główny Szlak Beskidzki, wyd. Compass 2011, ISBN 978-83-7605-191-8
  2. PTTK Dąbrowa Górnicza. Архів оригіналу за 23 лютого 2015. Процитовано 5 березня 2015.
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 27 лютого 2015. Процитовано 5 березня 2015.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 5 березня 2015.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]