Голографія (підприємство)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Спеціалізоване підприємство «Голографія»
Тип організація
Галузь виробництво оптичних захисних елементів (голограм), художня голографія
Засновано 2000
Штаб-квартира Київ
Співробітники понад 250 чол.

Спеціалізоване підприємство «Голографія» (СП «Голографія») — українська компанія, що займається виробництвом оптичних захисних елементів. Підприємство є одним із засновників індустрії захищеного друку в Україні. Входить до складу консорціуму «ЄДАПС». Підприємство є членом Міжнародної Асоціації виробників голограм (IHMA)[1], Міжнародного товариства оптичного інжинірингу (SPIE), Міжнародної конфедерації виробників захищеної поліграфічної продукції (INTERGRAF), Бюро розслідувань підробок при Міжнародній Торгово-промисловій палаті України.

За 10 років українські спеціалісти СП «Голографія» створили багато розробок в галузі прикладної оптики. Революційним проривом стала деметалізована голограма, яка за розподільною здатністю перевищує світові аналоги. Представники підприємства — постійні учасники міжнародних конференцій, присвячених голографії та захищеному друку (Holopack-Holoprint, INTERGRAF, Holoexpo та ін.). Також серед власних розробок СП «Голографія» — технологія виготовлення біграм[2], технологія biprint[3]. Підприємство реалізує програми із захисту товарів та документів. Зокрема, виготовляє захисні оптичні елементи для українських акцизних марок, а також художні голограми — копії історичних та релігійних реліквій України. Художні голограми СП «Голографія» демонструються на численних міжнародних виставках, конференціях, симпозімуах. Радник СП «Голографія» — Сидоренко Юрій Григорович.

Історія[ред. | ред. код]

СП «Голографія» засноване 2 лютого 2000 р. Засновники: Міжнародний центр «Інститут прикладної оптики» Національної академії наук України та ПАТ «Комерційний Індустріальний Банк». Виробничу діяльність підприємство розпочало в листопаді 2000 р. Урочисте відкриття СП «Голографія» відбулося 6 грудня 2000 р. за участю президента Національної академії наук України, академіка Бориса Євгеновича Патона.

  • У 2001 р. СП «Голографія» отримало ліцензію СБУ на розробку, виготовлення, впровадження, ввезення та вивіз голографічних захисних елементів, призначених для державних потреб або створених на замовлення державних органів.
  • Жовтень — грудень 2001 р. — сертифікована система управління якістю відповідно до міжнародних стандартів ISO 9001:2000 та ДСТУ 9001-2001.
  • Квітень 2002 р. — в Україні впроваджений захист аудіовізуальної продукції за допомогою контрольних марок у вигляді голографічних захисних елементів.
  • У серпні 2002 р. на підприємстві створено підрозділ з виробництва художніх голограм (декоративних 3-D голограм на склі).
  • У листопаді 2002 р. підприємство випустило нову продукцію: прозору плівку з голографічним захистом (голографічний оверлей), якою почали захищати посвідчення співробітників МВС України.
  • У березні 2004 р. СП «Голографія» ввійшло до складу консорціуму «ЄДАПС».
  • У 2006 р. розпочато виробництво українських посвідчень водія та свідоцтво про реєстрацію транспортних засобів у вигляді пластикових карток. Документи захищені голографічним оверлеєм, виготовленим СП «Голографія». Протягом 2006 року СП «Голографія» разом з вченими НАН України успішно проводить випробування принципово нових голографічних захисних елементів з прихованими мітками для захисту акцизних марок на алкоголь та тютюн (у 2008 році нові марки були впроваджені, що негайно дало економічний ефект – виробництво підакцизної продукції збільшилося у 1,5 рази).
  • У жовтні 2007 р. СП «Голографія» визнане найкращим підприємством поліграфічної галузі у Національному бізнес-рейтингу України за офіційною статистикою Держкомстату.
  • З квітня 2008 р. — СП «Голографія», як учасник «ЄДАПС», постачає деметалізовані голограми для виробництва паспортів для виробів ювелірної марки De Beers.
  • У жовтні 2008 р. Генеральна Асамблея INTERPOL затвердила консорціум «ЄДАПС» виробником електронних паспортів для своїх співробітників. Прийнято рішення, що паспорти будуть захищатися голограмами СП «Голографія».
  • Весною 2010 р. американське товариство з боротьби з раковими захворюваннями та Всесвітній фонд щодо запобігання легеневих захворювань визнали Україну світовим лідером у боротьбі з незаконною торгівлею тютюновою продукцією, а технології українського консорціуму «ЄДАПС», зокрема СП «Голографія», найефективнішими[4].

Продукція[ред. | ред. код]

СП «Голографія» виробляє та постачає унікальні голографічні захисні елементи[5] в рамках державних програм з захисту документів суворої звітності, у тому числі акцизних марок[6].

Сертифікація[ред. | ред. код]

СП «Голографія» має міжнародний сертифікат на систему управління якістю відповідно до вимог міжнародного стандарту ISO 9001:2000; сертифікат УкрСЕПРО на систему управління якістю підприємства відповідно до вимог національного стандарту ДСТУ ISO 9001:2001.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. IHMA. Архів оригіналу за 26 липня 2011. Процитовано 24 січня 2011.
  2. UBR. Архів оригіналу за 26 липня 2011. Процитовано 24 січня 2011.
  3. Щотижневик 2000. Архів оригіналу за 8 жовтня 2011. Процитовано 24 січня 2011.
  4. Bagnet. Архів оригіналу за 12 вересня 2010. Процитовано 24 січня 2011.
  5. УНІАН. Архів оригіналу за 27 листопада 2010. Процитовано 24 січня 2011.
  6. Goznak. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 10 червня 2022.