Горгуль Олександр Сергійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Горгуль Олександр Сергійович

Горгуль Олександр Сергійович — Бандурист.

Бандури харківського зразка

Життєпис[ред. | ред. код]

Горгуль був учень харківського майстра народних інструментів Герасима Снєгірьова і виявився одним із найкращих майстрів народних інструментів в Україні. Особливо відрізнялися його 4-струнні домри. Леонід Гайдамака до нього звернувся в 1926 р. відносно проблеми удосконалення та виробництва концертних бандур. Його бандури значно відрізнялися від попередних інструментів включаючи численні удосконалення та іновації.

Хоч Горгуль використав креслення для бандури Л. Гайдамаки, коряки бандури були склеєні з клепок а не видовбані з суцільного куска дерева. Кріплення струн теж відрізнялося, а також розставлення струн на підстуннику де струни проходили у формі зиґ-заґ. Г. Хоткевичеві настільки сподобався цей інструмент, що він його залишив собі, а фотографію інструменту зображено в його праці «Музичні Інструменти Українського народу».

Про Горгуля згадки припиняються в 1938 р.

Література[ред. | ред. код]

  • Іванов П. Оркестр Українських народних інструментів. К., 1981;
  • Бортник Є. О. Струнний інструментарій Слобідської України в минулому і сучасному (До проблеми кобзи-бандури)- Музична Харківщина, Х. 1992
  • Мішалов В. Ю. Харківська бандура — Культурологічно-мистецькі аспекти ґенези і розвитку виконавства на українському народному інструменті — (Серія Слобожанський світ)— Харків — Торонто, 2013 −368с.