Гірничий горизонт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Горизонт гірничий)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Горизонт гірничий або просто горизонт — сукупність гірничих виробок, розташованих на одному рівні. Також, у спеціальному значенні, горизонт — це площина на якомусь рівні над чи під землею, шар гірської породи або ґрунту.

Загальна характеристика[ред. | ред. код]

За призначенням розрізняють такі гірничі горизонти, як, наприклад, основний, концентраційний, проміжний, буровий, повторного дроблення, грохочення, скреперування, підсічки.

Основний горизонт — (відкатний) призначений для транспортування гірничої маси до шахтного стовбура. Основний горизонт, на який перепускають гірничу масу з декількох поверхів, називають концентраційним.

Проміжний горизонт служить для підготовки виїмкових дільниць (блоків тощо), вентиляції, водовідливу, доставки корисної копалини і обладнання, а також перепуску корисної копалини на основний горизонт вертикальними або похилими виробками.

З виробок на буровому горизонті проводиться буріння шпурів або свердловин.

Горизонт скреперування призначений для скреперної доставки відбитої корисної копалини до місця її перепуску на основний горизонт або навантаження у відкатні ємності.

Приклади застосування у гірництві[ред. | ред. код]

  • Робочий горизонт кар'єру — горизонтальна площина, що перетинає масив порід у контурах кар'єру на рівні розташування виймально-навантажувального і транспортного устаткування, призначеного для розробки уступу. На робочому горизонті кар'єру розташовуються робочі майданчики.
  • Робочий горизонт шахти — відкатний (транспортний) горизонт поверху, на якому виконуються переважно очисні роботи.
  • Горизонт безпечної глибини — у гірництві — горизонтальна площина (лінія на розрізі), побудована на безпечній глибині розробки.
  • Горизонт А — в геології — верхній шар ґрунту, в якому акумулюється органічний матеріал і з якого вилуговуються розчинні солі та колоїди; верхній орний шар ґрунту.
  • Горизонт В — в геології — шар ґрунту під горизонтом А в якому акумулюються колоїди, розчинні солі та тонкі мінеральні частинки.
  • Горизонт С — в геології — зона вивітрювання порід, що лежить нижче горизонту В. Вниз переходить у невивітрювані корінні породи.

Погоризонтна підготовка шахтного поля[ред. | ред. код]

Також горизонтом називається частина шахтного поля при погоризонтному способі підготовки, однією з меж якого по спаду є головний транспортний штрек, а другою — верхня або нижня межа шахтного поля. Бокові межі горизонту — межі шахтного поля за протяжністю. Якщо шахтне поле ділиться на три і більше горизонтів, то їхніми межами за спадом є головні штреки транспортного та вентиляційного горизонтів. Розмір горизонту за падінням 1000…1200 м.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]