Гори Рука

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гори Рук (лат. Montes Rook) — концентричні місячні гори, оточуючі Море Східне на зворотному боці Місяця. Із Землі можна спостерігати тільки східну частину гір, розташовану в південно-західній частині видимої сторони Місяця. «Гори Рука» фактично є двома концентричними структурами, неофіційно розділяються на зовнішні і внутрішні «гори Рука», і оточені з зовнішнього боку горами Кордильєри. Діаметр гірської структури становить близько 651 км, піднесення гір над навколишньою місцевістю близько 6000 м. Проміжок між зовнішніми і внутрішніми горами порізаний довгими долинами, подекуди заповненими базальтовою лавою, що утворює невеликі місячні моря, одним з яких є озеро Весни. У північно-східній частині проміжку між горами Рука і Кордильєрами знаходиться озеро Осені. У південно-східній частині гір знаходяться два невеликих кратери — Никольсон і Петтіт, в внутрішній північно-східній частині гір — кратери Копфф і Маундер, в південно-західній — кратер Голіцин[1]. Гори розташовані в районі обмеженому селенографічні координатами 9,29 ° — 30,44 ° пд.ш., 82,58 ° — 105,53 ° з.д.[2].

Гори Рука зобов'язані своїм походженням імпактній події, котра породила море Східне. За однією з точок зору — гори є зовнішнім валом кратера моря. Період утворення гір точно невідомий і належить до пізньоімбрійського періоду.

Попри традицію іменувати місячні гори за назвами земних, гори Рука отримали свою назву на честь британського астронома Лоуренса Рука[en] (1622–1666). Назву присвоєно Йоганном Шретером в 1788 році. 1984 року місячні геологи виділили третю концентричну структуру в доповненні до зовнішніх і внутрішніх гір Рука. Дана структура — сама внутрішня, її діаметр становить близько 320 км. Власного найменування вона поки не отримала.

Наявність трьох концентричних структур гір Рука і відсутність офіційного визнання поділу на зовнішні і внутрішні гори є причиною безлічі непорозумінь й плутанини у вказівці розмірів, положення та селенографічних координат гір.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Гори Рук на карті LMP1. Архів оригіналу за 10 березня 2016. Процитовано 22 вересня 2014.
  2. Довідник Міжнародного Астрономічного Союзу. Архів оригіналу за 25 березня 2021. Процитовано 22 вересня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]