Горіхотворка велетенська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Горіхотворка велетенська

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Перетинчастокрилі (Hymenoptera)
Родина: Ibaliidae
Рід: Ibalia
Вид: Горіхотворка велетенська
Ibalia rufipes
Cresson, 1879
Посилання
Вікісховище: Ibalia rufipes
Віківиди: Ibalia rufipes
EOL: 1018396
ITIS: 698532
NCBI: 244887

Горіхотворка велетенська (Ibalia rufipes) — вид комах з родини Ibaliidae.

Морфологічні ознаки[ред. | ред. код]

Голова і груди чорні, черевце червонуватобуре. Крила слабкодимчасті з затемненням на вершині та в середній частині. Черевце сплющене з боків. 1 членик задніх лапок в 2 рази довший за останні разом узяті. Довжина тіла — 12–13 мм.

Поширення[ред. | ред. код]

Представник дуже малочисельної реліктової родини, один із 2-х видів роду в фауні України. Має голарктичне поширення. В Україні знайдено у Житомирській, Київській та Черкаській областях.

Особливості біології[ред. | ред. код]

Населяє листяні та мішані ліси, іноді міські парки. Літ імаго — у травні–червні. Самиця має довгий голкоподібний яйцеклад. Відкладає по 1 яйцю в личинок рогохвостів старшого віку (Siricidae). При цьому вона не свердлить кору та деревину, а використовує отвори, зроблені самицями хазяїв при відкладанні яєць або самицями їздців — паразитів рогохвостів. В останньому випадку личинка горіхотворки може бути вторинним паразитом. Найбільшу частину розвитку (до ІІІ віку) личинка проходить як ендопаразит. Потім вона залишає хазяїна и недовго живиться як ектопаразит. Заляльковується личинка IV віку. Розвиток від яйця до імаго може тривати 2–3 роки.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Загрози: видалення усихаючих дерев під час санітарних вирубок лісу, застосування пестицидів для знищення шкідників лісу.

Охорона не проводиться. У різних типах листяних i мішаних лісів під час загальних та санітарних вирубок слід залишати невеликі резервації для комплексу лісових комах, що розвиваються в деревині.

Посилання[ред. | ред. код]