Гото Предестинація

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Гото Предестинація»

«Го́то Предестина́ція» («Боже передбачення», від нім. Gott та лат. praedestinatio[1]) — російський 58-гарматний вітрильний лінійний корабель, спущений на воду 8 травня 1700 року на верфі Воронезького адміралтейства.

Опис[ред. | ред. код]

Корабель будувався за проектом російського царя Петра I[2] під керівництвом відомого в майбутньому корабельного майстра Федосія Моїсеєвича Скляєва. Петро I брав участь і в кораблебудівних роботах; він же керував церемонією закладки корпусу «Гото Предестинації» і брав участь в спуску корабля на воду.

«Гото Предестинація» став першим російським лінійним кораблем і першим кораблем IV рангу за британською ранговою класифікацією, створеним в Росії без участі іноземних фахівців. Під час своєї служби лінійний корабель входив до складу Азовського флоту. В 1711 році після невдалого Прутського походу і втрати Азова корабель був проданий Османській імперії.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Єлагіна С. І. «История русского флота. Период Азовский.»
  2. Стаття про корабель «Гото Предестинація» в Російському гуманітарному енциклопедичному словнику[недоступне посилання з квітня 2019]