Крокодил гребенястий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Гребінчастий крокодил)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гребінчастий крокодил

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Зауропсиди (Sauropsida)
Надряд: Крокодилоподібні (Crocodylomorpha)
Ряд: Крокодилові (Crocodilia)
Родина: Крокодилові (Crocodylidae)
Підродина: Справжні крокодили (Crocodylinae)
Рід: Крокодил (Crocodylus)
Вид: Гребінчастий крокодил
Crocodylus porosus
Schneider, 1801

Посилання
Вікісховище: Crocodylus porosus
Віківиди: Crocodylus porosus
EOL: 46559654
ITIS: 174364
МСОП: 5668
NCBI: 8502
Fossilworks: 190802

Гребінчастий або морський крокодил (Crocodylus porosus) — тварина підродини справжніх крокодилів, найбільший серед крокодилів.

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Гребінчастий крокодил — найбільший серед крокодилів. Самці можуть досягати довжини 6—7 м (хоча звичайно не більші 5 м); самиці — 2,5—3 м. Дорослі самці важать до 1000 кг; зазвичай 400—500 кг. Назву «гребінчастий» цей крокодил отримав за пару гребенів, що йдуть від очей майже до передньої третини морди. Голова в нього велика, з важкими щелепами; у дорослих самців поверхня верхньої щелепи із віком стає горбистою і зморшкуватою. Луска овальна та порівняно дрібна. Молоді крокодили світло-жовті, з чорними смугами і плямами по усьому тілу. У дорослих особин забарвлення темніше, з ясно-коричневими чи сірими ділянками. Черево без смуг, жовте чи біле.

Поширення[ред. | ред. код]

Найпоширеніший із сучасних крокодилів. Найчастіше він зустрічається на узбережжі північної Австралії, на островах Папуа Нової Гвінеї і Індонезії. Ареал його проживання розтягнутий від Шрі-Ланки та східної Індії вздовж узбережжям Південно-Східної Азії до центральних областей В'єтнаму. Відомі популяції на Філіппінських островах, Палау, Вануату і Соломонових островах. Зустрічався гребенястий крокодил і на Сейшельських островах (нині винищений). Окремих індивідів виявляли далеко від звичайних місць проживання — наприклад, в Японії. Здатність здійснювати далекі плавання у відкритому морі, мабуть, пояснює поширення цього виду.

Посилання[ред. | ред. код]