Гржибовський Микола Гілярович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Микола Гілярович Гржибовський
Народився 15 вересня 1913(1913-09-15)
Новопавлівка, Автономна Республіка Крим
Помер 5 травня 1998(1998-05-05) (84 роки)
Сімферополь, Україна
Громадянство СРСР СРСР
Україна Україна
Відомий завдяки садівник
Учасник німецько-радянська війна
Військове звання сержант
Нагороди
Герой Соціалістичної Праці
Орден Леніна Орден Вітчизняної війни II ступеня Орден Червоної Зірки
Орден Трудового Червоного Прапора Медаль «За відвагу»

Микола Гілярович Гржибовський (15 вересня 1913, Новопавлівка — 5 травня 1998) — кримський садівник, Герой Соціалістичної Праці.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 15 вересня 1913 року в селі Новопавлівці (нині Бахчисарайського району Автономної Республіки Крим) в сім'ї потомственого садівника. З дитинства працював разом з батьком у садах і на розсаднику.

У 1941 році він пішов на фронт. Після закінчення Німецько-радянської війни, в 1946 році, сержант М. Г. Гржибовський повернувся до рідного радгоспу ім. В. Чкалова і зайнявся відновленням садівництва, очолив бригаду № 14. Закінчив вечірню школу, трирічні курси садівників і Білогірську школу садівників. Знання, досвід, організаторські здібності молодого фахівця вивели бригаду в одну з передових у Криму.

Розробив свою систему догляду за плодовими насадженнями з використанням залуження, застосування сидератів, індивідуальний підхід до обрізки дерев з урахуванням сортів, пізні вологозарядні поливи у грудні — січні та інші агротехнічні прийоми, що дало змогу отримувати високі врожаї. У 1958 році бригада зібрала в Комсомольському саду, закладеному в довоєнний період, по 508 центнерів фруктів із гектара. Указом Президії Верховної Ради СРСР йому в лютому 1958 року присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці.

Одержання високих врожаїв фруктів стало нормою роботи бригади. Досвід роботи у 1966 році вивчали учасники виїзної сесії ВАСГНІЛ. За рішенням райкому партії та райвиконкому було засновано перехідний кубок М. Г. Гржибовського, який вручався садівничим бригадам, що добиваються найвищих врожаїв у районі.

Микола Гилярович брав активну участь у громадському житті району, області. Неодноразово обирався членом райкому, обкому партії, депутатом селищної, районної Рад. До 1989 року керував 14-ю бригадою.

Помер 5 травня 1998 року, похований у місті Сімферополі.

Нагороди, пам'ять[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Музеї Криму. Архів оригіналу за 1 лютого 2011. Процитовано 3 грудня 2010.
  2. Коновалов, Юрий Александрович // Художники народов СССР. Биобиблиографический словарь. — Санкт-Петербург : Академический проект, 2002. — Т. 5 (Кобозева—Коняхин). — С. 301. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]