Грифова черепаха

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Грифова черепаха

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Черепахові (Testudines)
Підряд: Прихованошийні черепахи (Cryptodira)
Родина: Кайманові черепахи (Chelydridae)
Рід: Macroclemys
Вид: Грифова черепаха
Macrochelys temminckii (Troost, 1835)
Посилання
Вікісховище: Macroclemys temminckii
Віківиди: Macroclemys temminckii
EOL: 791511
ITIS: 173755
МСОП: 12589
NCBI: 75444
Fossilworks: 172868

Грифова черепаха (лат. Macroclemys temminckii, також Macroclemys temmincki або Macrochelys temminckii) — єдиний вид черепах в роді Macroclemys (інша назва — Macrochelys).

Опис[ред. | ред. код]

Ілюстрація Джона Холбрука («Північноамериканська Герпетологія», 1842)

Подібна за зовнішнім виглядом до кайманової черепахи. Її можна відрізнити за направленими убік очима, по більш довгому гачкуватому дзьобу на верхній щелепі і по ряду надкраєвих щитків, що лежать між бічними і крайовими. Рогові щитки карапакса зазвичай утворюють на спині три поздовжніх пилкоподібних гребеня. Задній край панцира сильно зазубрений. Грифова черепаха сягає довжини 1,5 м і маси 60 кг і, таким чином, значно більша за кайманову черепаху. Розглядається, як інвазивний вид групи амніотів[2].

Ареал[ред. | ред. код]

Цей вид мешкає в річках, ставках, каналах на південному сході США, головним чином у басейні ріки Міссісіпі, і заходить на північ до штату Іллінойс. В поодиноких випадках була помічена на західному узбережжі США, а саме в озері парку Говарт в Каліфорнії[2]. Коли її беруть до рук, вона зазвичай не кусається, а тільки широко роззявляє страхітливу пащу і вивергає струмінь рідини з анальних міхурців. Однак відчувати спокій з грифовою черепахою не слід, оскільки в роздратуванні вона може сильно вкусити.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Харчування черепахи складають найрізноманітніші водні тварини, насамперед риби. Полює на рибу черепаха дивним чином. Вона нерухомо лежить на дні, напівзанурившись в мул, і, широко роззявивши пащу, висовує тонкий червоподібний кінчик язика, забарвлений в яскраво-рожевий колір. «Черв'як», що звивається, служить прекрасною приманкою для риб, які підпливають, намагаючись схопити його, і тут же потрапляють в залізні щелепи черепахи.

Розмноження[ред. | ред. код]

Ранньою весною відбувається спаровування, а в травні — червні самка відкладає 20 — 40 яєць в ямку завглибшки до півметра, яку вона викопує задніми ногами в піску.

Використання[ред. | ред. код]

Грифова черепаха використовується поряд з каймановою для приготування черепахового супу. Також грифові черепахи є ланкою в ланцюгах живлення.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Rhodin, Anders G.J.; van Dijk, Peter Paul; Inverson, John B.; Shaffer, H. Bradley (2010-12-14). [Архівовано 2011-07-17 у Wayback Machine.]. Chelonian Research Monographs 5: 000.xx. Archived from the original on 2010-12-15.
  2. а б Як із фільму жахів. У США знайшли величезну черепаху, схожу на динозавра — фото. 23.05.2023, 21:26