Грушівка (Куп'янський район)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Грушівка
Герб Грушівки (Куп'янський район) Прапор Грушівки (Куп'янський район)
Країна Україна Україна
Область Харківська область
Район Куп'янський район
Рада Грушівська сільська рада
Код КАТОТТГ UA63080070090027381
Облікова картка Грушівка 
Основні дані
Засноване 1815
Населення 1294
Площа 2,96 км²
Густота населення 437,16 осіб/км²
Поштовий індекс 63758
Телефонний код +380 5742
Географічні дані
Географічні координати 49°40′34″ пн. ш. 37°28′20″ сх. д. / 49.67611° пн. ш. 37.47222° сх. д. / 49.67611; 37.47222Координати: 49°40′34″ пн. ш. 37°28′20″ сх. д. / 49.67611° пн. ш. 37.47222° сх. д. / 49.67611; 37.47222
Середня висота
над рівнем моря
111 м
Водойми річка Осинова
Відстань до
обласного центру
109 км
Відстань до
районного центру
12,2 км
Найближча залізнична станція Старовірівка
Відстань до
залізничної станції
2 км
Місцева влада
Адреса ради 63758, Харківська обл., Куп'янський р-н, с. Грушівка, пров.Центральний,1
Вебсторінка Грушівська сільрада
Сільський голова Паламарчук Леонід Анатолійович
Карта
Грушівка. Карта розташування: Україна
Грушівка
Грушівка
Грушівка. Карта розташування: Харківська область
Грушівка
Грушівка
Мапа
Мапа

Гру́шівка — село (до 2009 — селище[1]) в Україні, Куп'янському районі Харківської області, центр сільської ради. Населення  — 1294 чоловік. Межує з селом Старовірівка Шевченківського району.

Географія[ред. | ред. код]

Село Грушівка знаходиться в місці впадіння річки Осинка в річку Сенек, вище за течією примикає до села Старовірівка (Шевченківський район), нижче за течією примикає до села Василівка. Поруч із селом проходить автомобільна дорога Н26 і залізниця, станція Старовірівка.

Історія[ред. | ред. код]

Назву село Грушівка дістало не відразу. Тут була сприятлива для ведення господарства місцевість. Тож хуторам, які виникли, дали назви: Благодатний і Благодатівський. Згодом, за радянської влади, хутори набули статусу сіл.

Один куток хутора Благодатного назвали Дмитрівкою за іменем якогось Дмитра, який тут першим поселився. Жителі кутка займалися садівництвом, що послужило приводом до того, що в перші роки радянської влади тут був створений радгосп «Садовий розсадник». Радгосп весь час зростав, розвивався, міняв назву на «Куп'янський», потім на «Московський». На Грушівку була перейменована назва колишньої Дмитрівки. Згодом сюди перемістилися адміністративні й господарські органи і служби як села, так і радгоспу. Сільрада набула назви Грушівської.

Поблизу села протікає річка Осинова. Біля її верхів'я у 1185 році князь Ігор вів свій полк на бій з половцями.

Економіка[ред. | ред. код]

  • ВАТ Агрофірма «Московський»
  • Східна фруктова компанія.

Культура[ред. | ред. код]

Грушівська сільська бібліотека[ред. | ред. код]

До революції точних даних про наявність бібліотеки в селі в ті роки немає. Хутори Дмитровє, Соляниківки, Благодатне стали основою заснування самого села Грушівка. Є відомості, що ті роки проживав в маєтку поміщика Сардінакі, революціонер — народник П. І. Войнаральський, який мав особисту бібліотеку. Товариші і односельці брали в нього для користування художню та наукову літературу.

У перші роки радянської влади відомостей про створення бібліотеки немає. В цей час було засновано радгосп «Садовий розсадник» таку ж назву стало мати і село. В післявоєнні роки бібліотека на селі існувала, але в якому приміщенні — не відомо.

З 1954 по 1957 роки в радгоспі, який в той час мав назву «Вишневий», була створена бібліотека. Один раз на місяць брали в районній бібліотеці комплекти книг для читання та обміну.  Кошти на придбання нової літератури почала виділяти профспілка, фонд бібліотеки почав поступово поповнюватися новою літературою На книгах стояла печатка профспілки, інвентарних номерів не було.  В 1955 році книги були власністю радгоспу «Вишневий». Книжковий фонд на той час складав 200 примірників, на придбання нових книг кошти періодично виділялися.

Зараз бібліотека розташована у приміщенні сільського клубу, який побудували в 1957 році. Для неї виділена окрема кімната, укомплектований книжковий фонд. Бібліотека почала працювати в 1960 році. Весь цей час бібліотека була профспілковою. В 1977 році вона стала підпорядковуватися централізованій бібліотечній системі районного відділу культури і туризму Куп'янської районної державної адміністрації. Книжковий фонд Грушівської сільської бібліотечної філії складається із книг і періодичних журналів для дітей та дорослих. Проводяться культурно-масові заходи  різної тематичної спрямованості. У 2012 року бібліотеці подарували комп'ютер. З 2013 року і по цей час бібліотеку очолює Кулинок Людмила Іванівна. 

Об'єкти соціальної сфери[ред. | ред. код]

  • Дитячий садок.
  • Школа.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Постанова обласної ради про зміну статусу[недоступне посилання з липня 2019]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]