Гріхопадіння (ван дер Гус)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гріхопадіння

Автор Гуго ван дер Гус
Час створення 1479
Розміри 32,3 х 21,9 см
Матеріал дубова дошка, олія
Місцезнаходження Музей історії мистецтв (Відень)

«Гріхопаді́ння» (нід. De zondeval) — картина фламандського живописця Гуго ван дер Гуса (1430/40–1482), представника доби Раннього Відродження. Створена у 1479 році. Зберігається у Музеї історії мистецтв у Відні (інв. №GG 5822).

Опис[ред. | ред. код]

Картина, ймовірно, була придбана у художника (останнім) імператором Максиміліаном I. У 1659 році придбана ерцгерцогом Леопольдом-Вільгельмом, як картина Яна ван Ейка. «Гріхопадіння» є частиною Віденського диптиху «Гріхопадіння і спасіння людини» (інша стулка «Оплакування Христа»).

Після свого вступу до гільдії художників Гуго ван дер Гус створив диптих, відомий як «Гріхопадіння і спасіння людини», на лівій стулці якого зображена сцена гріхопадіння, а на правій — оплакування Христа. Якщо в «Оплакуванні Христа» ван дер Гус відмовився від зображення пейзажу, аби підкреслити трагізм релігійного сюжету, то у «Гріхопадінні» фігури Адама і Єви вписані у зелений сад Едем. Для обох оголених фігур характерний вишуканий живописний натуралізм. Змій не являється більше у вигляді змії із обличчям дівчини, а має вигляд жіночого тіла, яке сховане під шкірою рептилії, що показує дещо збочену та тривожну елегантність. В цій роботі молодий художник ще далекий від аристократичної ідеалізації ван Ейка, а вся композиція відрізняється різкою та оригінальною виразністю.

Література[ред. | ред. код]

  • Вольфганг Прохаска. «Венский музей истории искусств. Живопись». — Лондон : Scala Publishers, 2011. — 128 с. — («Музеи мира») — 7000 прим. — ISBN 978-34-065-2756-2. (рос.)
  • «Музей истории искусства. Вена». Под редакцией Сильвии Боргези = Kunsthistorisches Museum. Vienna. — /Пер. с ит. — М. : ЗАО «БММ», 2007. — 144 с. — (Великие музеи мира) — 3000 прим. — ISBN 978-88-370-2769-8. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]