Гундієві

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гундієві
Період існування: ранній олігоценсучасність
Ctenodactylus gundi
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Інфраряд: Ctenodactylomorphi
Родина: Гундієві (Ctenodactylidae)
Gervais, 1853
Вікісховище: Ctenodactylidae

Гундієві[1][2] (Ctenodactylidae) — родина їжатцевидих гризунів, котра включає чотири роди, три з яких мешкають у посушливих частинах північно-західної Африки, а один, Pectinator — східної Африки. Найбільш ранній відомий представник родини походить з раннього олігоцену Азії.

Опис тіла[ред. | ред. код]

Це невеликі (близько 175 грамів), компактні, з коротким пухнастим хвостом гризуни з довгим щільним м'яким хутром. Більшість видів коричневого або сірого кольору. Вуха круглі й короткі й у деяких видів захищені від сміття, яке несе вітер, бахромою волосся навколо внутрішнього краю вушних раковин. Голови великі й тупі, очі великі. Ноги короткі, кожна має чотири пальці, на задніх ногах два пальці з жорсткою щетиною, яка утворює гребінь. Всі пальці мають не великі, але дуже гострі кігті. Підошви ніг мають характерні подушечки. Гундієві мають сплющений череп, з широкими лобових й відносно добре розвиненими надбрівними дугами. Булли великі. Зубна формула: 1/1, 0/0, 1/1 чи 2/2, 3/3 = 20 чи 24. Щічні зуби (моляри й премоляри у ссавців) плоскі й завжди ростуть. Їх жувальні поверхні "8"- або ниркоподібні.

Стиль життя[ред. | ред. код]

Гундієві травоїдні. Їх великі очі могли б натякати на нічний спосіб життя, тим не менш, вони є денними або сутінковими, і швидко рухаються від областей сонячного світла в темні кам'яні притулки. Вони розігріваються на сонці вранці, потім чергуються між сонцем і тінню, щоб підтримати їх температуру тіла в допустимих межах. Вони, як правило, живуть у колоніях, спілкуючись різною вокалізацією.

Класифікація[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Додаток 1 до Ветеринарних вимог щодо ввезення (пересилання) на митну територію України живих тварин, репродуктивного матеріалу, та продуктів тваринного походження
  2. Зиков, О. Класифікація сучасних плацентарних ссавців (Eutheria): стан і проблеми // Праці Зоол. музею Київ. нац. ун-ту ім. Тараса Шевченка. — 2006. — Вип. 4. — С. 5–20.