Гіацинт (мінерал)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гіацинт (мінерал)
CMNS: Гіацинт у Вікісховищі

Гіаци́нт (лат. hyacinthus від грец. υάκινθος) — мінерал.

Етимологія та історія[ред. | ред. код]

Назва — за однойменною рослиною, забарвлення квітів дикого різновиду якої нагадує колір цих каменів. Припускається, що від лат. hyacinthus через посередництво середньоверхньонімецької мови jâchant походить і слово «яхонт»[1].

Гіацинт згадується також в Об'явленні Івана Богослова. Там говориться, що він належить до 12 дорогоцінних біблійних каменів, що прикрашали основу стін Єрусалиму.

В українській науковій літературі гіацинт вперше описаний в лекції «Про камені та геми» Феофана Прокоповича (Києво-Могилянська академія, 1705—1709 рр.).

Загальний опис[ред. | ред. код]

1) Мінерал класу силікатів, прозорий ювелірний різновид циркону густо-червоного, жовто-коричневого, оранжево-червоного або коричнево-червоного кольору. Хімічна формула: Zr[SiO4]. Сингонія: тетрагональна.

Твердість 6,5-7,5. Густина 3,9-4,7. Риса — біла. Блиск сильний скляний або алмазний. Дуже крихкий, злам раковистий.

Часто містить домішки радіоактивних елементів. При тривалому впливі сонячних променів гіацинт темніє і стає тьмяним. Гіацинти можна знебарвити шляхом сильного нагрівання в окиснювальній атмосфері. Безбарвні циркони схожі на діаманти завдяки високим показникам заломлення.

Камінь утворюється в різних умовах, хоча найбільші його кристали можна побачити в пегматитових жилах[2].

2) Застаріла назва самоцвітів — яхонт.

Гіацинт — дорогоцінний камінь IV-го порядку. Дуже рідкісний, цінується колекціонерами, ювелірами. Огранювання зазвичай фасеткове, як у діаманта, рідко кабошон. Вага каменю зазвичай 1-4 карати, виключно рідко до 10 карат. Найбільший у світі огранований гіацинт важить 75,8 карата (червоно-бурий, із М'янми).

Гіацинт зустрічається разом з іншими цирконами в дорогоцінних каменях Цейлону, а дуже тонкі камені були знайдені у вигляді гальки в Маджі в Новому Південному Уельсі, Австралія. Кристали циркону з усіма типовими ознаками гіацинту зустрічаються у Центральній Франції, але вони недостатньо великі для різання.

Найбільші родовища в Таїланді, Камбоджі, В'єтнамі, Республіка Саха (РФ), Південній Африці, на Уралі, (РФ), в Шрі-Ланці, Мадагаскарі, Бразилії, Австралії.

Різновиди[ред. | ред. код]

Розрізняють:

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 2012. — Т. 6 : У — Я / укл.: Г. П. Півторак та ін. — 568 с. — ISBN 978-966-00-0197-8.
  2. Гіацинт (камінь): історія, властивості. Вироби з гіацинта. Архів оригіналу за 15 травня 2016. Процитовано 2 квітня 2022.

Література[ред. | ред. код]

  • Мала гірнича енциклопедія : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Донбас, 2004. — Т. 1 : А — К. — 640 с. — ISBN 966-7804-14-3.
  • Лазаренко Є. К., Винар О. М. Гіацинт // Мінералогічний словник. — К. : Наукова думка, 1975. — 774 с.
  • Гіацинт // Мінералого-петрографічний словник / Укл. : Білецький В. С., Суярко В. Г., Іщенко Л. В. — Х. : НТУ «ХПІ», 2018. — Т. 1. Мінералогічний словник. — 444 с. — ISBN 978-617-7565-14-6.
  • Гемологія (практичні аспекти): навч. посібник / М. Т. Бакка, С. Б. Олексійчук. — Житомир: ЖДТУ, 2005. — 287 с.

Інтернет-ресурси[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]