Гібіск

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Гібіскус)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гібіск
Гібіск сирійський (Hibiscus syriacus) — типовий вид
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Мальвоцвіті (Malvales)
Родина: Мальвові (Malvaceae)
Підродина: Мальвові (Malvoideae)
Триба: Hibisceae
Рід: Гібіск (Hibiscus)
L., 1753
Синоніми
Вікісховище: Hibiscus

Гібі́ск[1] (також Гібіскус) (лат. Hibiscus) — рід рослин родини мальвових. Дикі й окультурені рослини. Переважно чагарники та дерева. Трапляються також багаторічні та однорічні трави.

Поширення[ред. | ред. код]

Поширені у Старому та Новому світі, у субтропіках та тропіках. Культивується у різко-континентальному кліматі.

На території Євразії поширені кілька видів:

  • Гібіск сирійський (Hibiscus syriacus) — у південно-східному районі Закавказзя:
  • Гібіск трійчастий, або північний (Hibiscus trionum) [syn. Hibiscus ternatus Cav.], — поширений на Далекому Сході Росії, півдні України й далі до Західної Європи. В останні роки гібіскус деревоподібний поширився на заході України та в південній частині. Особливо гібіскус поширений, в якості декоративної культури, в Чехії та Польщі. У помірному поясі на відкритому повітрі він приживається лише в місцевостях зі слабкими зимами, наприклад на південному березі Криму. У південній Німеччині вони не дуже добре переносять місцевий клімат. Також не особливо добре, але достатньо для визрівання насіння, ці рослини ростуть на південному сході Казахстану.
  • Гібіск конопляний, або кенаф (Hibiscus cannabinus).
  • Гібіск дереводиний (сирійська троянда)[2] — деревоподібний гібіскус із сімейства Мальви належить до садових різновидів. Це листопадний кущ, що росте в природному середовищі до 6 м у висоту. В  Україні рослина росте  до 1,5 м. Сирійську троянду, або деревоподібний гібіскус, можна зустріти в Китаї, у західній частині Азії, в Кореї. Поширений в якості декоративної рослини в Чехії, Польщі, західній, південні та центральній частині України. Гібіскус вирощують у відкритому ґрунті в місцевості, де не буває суворих зим.
Гібіск. Кінбурнський півострів, Україна.
Гібіск болотяний

Найпоширеніший вид — гібіск болотяний (Hibiscus moscheutos) з великими квітами, шириною до 12 см, рожевими, з пурпуровими або карміновими плямами в основі віночка.

Опис[ред. | ред. код]

Гібіски можуть бути кущами, напівкущами, деревами або травами. Листки більш-менш надрізні або цілі, черешчаті. Квітки пазушні, зазвичай поодинокі та іноді скупчені в кінцеву китицю, 5-мірні, двостатеві; у більшості видів великі, витончені, з яскраво забарвленими віночками, які різного кольору, часто з темним центром; чашечка дзвоноподібна, рідше неглибоко чашоподібна або трубчаста, 5-лопатева або 5-зубчаста, стійка. Плід у вигляді коробочки від циліндричної до кулястої форми, що розпадається на 5 стулок із ниркоподібними насінинами, покритими пушком або залозистими волокнами.

Застосування[ред. | ред. код]

З квіток Hibiscus sabdariffa виготовляють напій каркаде. Більшість гібісків давно культивують у садах та оранжереях як декоративні рослини для живих огорож та заради витонченості їх квітів. Є привабливою кімнатною рослиною. Потребує тепло, багато світла та простору. При правильному обрізанні та поливанні може квітнути цілий рік. Найпоширеніша в кімнатній та оранжерейній культурі вид — так звана китайська рожа (Hibiscus rosa-sinensis). Це чагарник з квітами різних кольорів (часто — червоні), як прості, так і махрові. Батьківщиною його вважають Малайський архіпелаг. У тропіках культивують усюди у садах.

різнокольорові гібіски в Шарм-еш-Шейху

В останні 15 — 20 років виведена величезна кількість сортів гібіску китайської рожі (Hibiscus rosa-sinensis) різноманітної форми та поєднання кольорів. При запиленні використовували гібіски кількох інших видів. Hibiscus moscheutos — трав'янистий багаторічний вид, дуже поширений у субтропічному (і більше південному) кліматі. В останні роки все ширше використовують у садах більш північних районів. Крім перерахованих вище, відомо ще кілька десятків видів та сортів, які використовують не лише як декоративні рослини. Наприклад, гібіск конопляний, або кенаф (Hibiscus cannabinus), дає добрий прядильний матеріал, для чого його й розводить у багатьох тропічних країнах.

Види[ред. | ред. код]

Рід включає понад 150 видів[3].

Список видів[2]:

Деякі види, що раніше зараховували до гібіску, нині відносять до інших родів, наприклад, вид бамія їстівна Abelmoschus esculentus (L.) Moench до 1794 описували як Hibiscus esculentus.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]