Гідрозамок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Умовне позначення гідрозамка з контрольованим закриттям на принципових гідравлічних схемах
Умовне позначення гідрозамка з контрольованим відкриттям на принципових гідравлічних схемах

Гідрозамок (гідравлічний замок) (рос. гидрозамок, англ. hydroclamp, pilot controlled check valve; нім. Hydraulikschloβ) - керований зворотний клапан; застосовується в системах гідропривода гірничих машин і механізованих кріплень, дорожніх машин, металообробного обладнання для запирання рідини в робочій порожнині силових гідродвигунів. Призначений для пропускання потоку робочої рідини в одному напрямку і перекриття цього потоку в зворотному напрямку при відсутності сигналу керування, а при його наявності - для пропускання зворотного потоку або навпаки.

Гідрозамки поділяються на односторонні і двосторонні, кулькові і конічні, а по виду керуючого сигналу - на електричні, гідравлічні, пневматичні та механічні.

Література[ред. | ред. код]

  • Мала гірнича енциклопедія : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Донбас, 2004. — Т. 1 : А — К. — 640 с. — ISBN 966-7804-14-3.
  • Гідроприводи та гідропневмоавтоматика: Підручник /В.О.Федорець, М.Н.Педченко, В.Б.Струтинський та ін. За ред. В.О.Федорця. — К:Вища школа,— 1995.- 463 с.

Див. також[ред. | ред. код]