Гійом де Кабестань

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гійом де Кабестань
Народився 1162[1]
Кабестані
Помер 1212[2][1]
Руссільйон, Східні Піренеї, Лангедок-Руссільйон, Франція[3]
Діяльність трубадури, композитор, поет, лицар
Magnum opus Lo dous cossired

CMNS: Гійом де Кабестань у Вікісховищі

Гійом де Кабестань (окс. Guillem de Cabestany), XII століття)[4] — каталонський шляхтич, яскравий представник провансальської поезії трубадурів, в основному оспівував кохання.

Біографія і творчість[ред. | ред. код]

Його біографія, як і життєписи інших трубадурів, зазнала пізнішої літературної обробки. Син небагатого лицаря, Кабестань прибув до двору графа Раймунда Руссійонського і приєднався до його васалів. Дружина Раймунда, закохалася в трубадура; він відповідав їй взаємністю. Граф запідозрив дружину в невірності й улаштував Гійомові допит, але тому вдалося відхилити підозру, зізнавшись, про людське око, в любові до Агнеси, сестри графині Маргарити.

Графиня, не здогадалася про хитрощі Кабестаня й прийняла це зізнання за правду, її хвилювання, а також сонет Кабестаня, складений з нагоди їхнього примирення, розкрили очі графові, який, убивши трубадура, нагодував дружину його серцем. Коли вона дізналася про це, то голосно заявила чоловікові про своє вічне кохання до поета і викинулася з балкону палацу, забившись на смерть.

Загибель Кабестаня і його коханої призвели до переслідування її ревнивого чоловіка з боку сусідів і його сюзерена, Альфонса Арагонського. Доля Кабестаня послужила темою для численних середньовічних творів, які оспівували любов і красу. Сюжет «з'їдене серце» використав у «Декамероні» Джованні Бокаччо (день 4, новела 9), цей мотив трапляється і в наслідуваннях «Декамерону».

Меланхолійна кансона Кабестаня «Солодко-злий Смуток, що дав мені Амор …» дійшла до нашого часу в 22 рукописах, що свідчить про її велику популярність.

Література[ред. | ред. код]

  • The Vidas of the Troubadours. Margarita Egan, trans. New York: Garland, 1984. ISBN 0-8240-9437-9.
  • Сочинения Гильома де Кабестаня / Песни трубадуров. -М.: Наука, 1979. с.с. 175–178.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Тезаурус CERLConsortium of European Research Libraries.
  2. Gran Enciclopèdia CatalanaGrup Enciclopèdia, 1968.
  3. https://www.enciclopedia.cat/gran-enciclopedia-catalana/guillem-de-cabestany
  4. Творча діяльність бл. 1212 (Песни трубадуров.-М.: Наука, 1979, С.247)