Гінерія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гінерія
Реставрація
Реставрація
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Sarcopterygii
Підклас: Tetrapodomorpha
Родина: Tristichopteridae
Рід: Hyneria
Вид: Hyneria lindae
Hyneria lindae
Thomson, 1968
Посилання
Вікісховище: Category: Hyneria lindae
Віківиди: Hyneria lindae
Fossilworks: 377247

Гінерія (лат. Hyneria — «З Хайнера») — вимерлий рід кистеперих риб, що жив в девонському періоді, 378–360 млн років тому. Рештки було знайдено в США в 1968 р.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина гінерії становила від 4 до 5 м, а маса — близько 2 тонн. Маючи сильні щелепи, ця риба була небезпечним хижаком. Її здобиччю могли стати примітивні акули і деякі з ранніх амфібій, наприклад, гінерпетон (Hynerpeton bassetti). У гінерії були м'язисті плавники, і, як і всі кистепері, вона могла вилазити на сушу в гонитві за здобиччю. Гінерія — не тільки одна з найбільших кистеперих, ця риба є також одним з найбільших і небезпечних девонських хижаків. Більшими на той час були лише деякі панцирні риби. Але останні мешкали, в основному, в океані, а гінерія, подібно до багатьох кистеперих, патрулювала прісні водойми. Серед усіх відомих кистеперих риб гінерія займає друге місце після ще більшого різода («Rhizodus hibberti»), який був найбільшим хижаком кам'яновугільного періоду довжиною 6-7 м.

У масовій культурі[ред. | ред. код]

Гінерія стала особливо популярною після того, як вийшов серіал BBC « Прогулянки з монстрами», в якому гінерія показана головним прісноводним хижаком девонського періоду. У фільмі її здобиччю стає спочатку акула стетакант (Stethacanthus), а пізніше гінерія подібно до косатки з люттю атакує велику амфібію гінерпетона (Hynerpeton)[1].

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Прогулянки з монстрами (телесеріал) [Архівовано 24 липня 2012 у Wayback Machine.] на сайті «Все про кіно»