Давид IV

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Давид IV
Давид IV
Давид IV
Цар Грузії
1089 — 1125 роки
Попередник: Георгій II
Спадкоємець: Деметре I
 
Ім'я при народженні: груз. დავით IV აღმაშენებელი
Народження: 1073(1073)
Кутаїсі, Грузія
Смерть: 1125(1125)
Тифліс, Грузинське царство
Поховання: Гелатський монастир
Країна: Грузія
Релігія: Грузинська православна церква
Рід: Багратіоні
Батько: Георгій II Багратіоні
Мати: Helena[d]
Шлюб: Rusudan of Armeniad і Ґурандухт
Діти: Деметре I, Tamard, Kata of Georgiad, Zurab Bagrationid і Vakhtang Bagrationid
Автограф:

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Дави́д IV (груз. დავით IV; 10731125) — грузинський цар з династії Багратіоні, найвидатніший в історії Грузії правитель, який зумів об'єднати країну та розширити її кордони. Святий Грузинської церкви. Прізвисько — Будівни́чий.

Біографія[ред. | ред. код]

Був сином царя Георгія II. Був одним з найвидатніших державних діячів середньовічної Грузії, який сприяв об'єднанню грузинських князівств в єдину централізовану державу. За Давида було створено постійне військо, що складалось із 10 тисяч кипчаків, які втекли до Грузії з Північного Причорномор'я. Кіннота могла протистояти феодальному ополченню, яке не завжди підкорялось царю. 1097 року Давид припинив сплачувати данину сельджукам й відновив незалежність Грузії; приєднав до своїх володінь Кахетію та Ереті (1104) й інші землі. У серпні 1121 року у Дідгорській битві грузинські війська розбили чисельне військо коаліції мусульманських правителів під керівництвом Нур-ад-дін Ільгазі, атабега Мосула та Алеппо. 1122 року, звільнивши Тбілісі, Давид переніс туди столицю з Кутаїсі.

Давид був похований в Академії Ґелаті.

Пам'ять[ред. | ред. код]

Давид Агмашенебелі у середині 1990-их років Священним Синодом Грузинської православної церкви був долучений до святих.

У Тбілісі було зведено пам'ятник грузинському царю Давиду. Рішенням тбіліської мерії цей пам'ятник було перенесено з центральної площі Тбілісі на околиці, на алею, названу на честь великого царя (Алея Давида Будівничого). Рішення про перенесення найважчого в Грузії бронзового монумента було прийнято у зв'язку з реконструкцією площі столиці. Скульптор монументу царю Давиду — Мераб Бердзенішвілі (виступав проти перенесення створеного ним пам'ятника).

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]