Площа Дам

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Дам (площа))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Площа Дам
Нідерланди Нідерланди
нід. de Dam
Дам — центральна площа Амстердама, у центрі — Національний монумент, листопад 2009 року
Дам — центральна площа Амстердама, у центрі — Національний монумент, листопад 2009 року
Населений пункт Амстердам
Місцевість Amsterdam-Centrumd
Амстердам
Історичні відомості
Назва на честь дамби
Дата початку забудови 1270 і 13 століття[1]
Загальні відомості
Координати 52°22′23″ пн. ш. 4°53′34″ сх. д. / 52.37306° пн. ш. 4.89278° сх. д. / 52.37306; 4.89278
Поштові індекси 1012 JS/NP
Транспорт
Трамваї №№ 4, 9, 14, 16, 24, 25
Покриття бруківка
З'єднання Rokind
Damrakd
Інфраструктура
Будівлі готель «Краснапольський» (Krasnapolsky)
Будинок універмагу Peek & Cloppenburg
Архітектурні пам'ятки Королівський палац
Пам'ятники Національний монумент
Заклади культури Нівекерк (Нова церква), Музей Мадам Тюссо
Забудова історична
Комерція універмаги «Беєнкорф» (Bijenkorf), Peek & Cloppenburg та H & M
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap 47811 ·R (Амстердам)
Мапа
Мапа
CMNS: Площа Дам у Вікісховищі

Площа Дам (нід. de Dam) — центральна площа столиці Нідерландів Амстердама; бізнесове й культурне осереддя міста й країни; сподобане місце людського скупчення — як амстердамців, так і туристів. Майдан названо на честь колишньої дамби через річку Амстел.

На площі розташовані знамениті будівлі й проводяться численні заходи, що робить її одним з найвідоміших і найважливіших місць у Амстердамі й Нідерландах.

Розташування та опис[ред. | ред. код]

Площа Дам розташована в історичному центрі Амстердама, десь у 750 метрах на південь від головного транспортного вузла — Центрального залізничного вокзалу. Вона має форму прямокутника, що тягнеться десь на 200 метрів із заходу на схід і на 100 метрів з півночі на південь.

Амстердамська філія Музею воскових фігур мадам Тюссо

Майдан з'єднує вулиці Дамрак (Damrak, центральна міська вулиця) і Рокін (Rokin), що пролягають уздовж колишнього напрямку течії річки Амстел від станції «Амстердам-Сентрал» до площі Мюнтплейн (Muntplein) і вежі Мюнтторен (Munttoren). Дамба ще й кінець інших жвавих вулиць — Нівендейк (Nieuwendijk), Калверстрат (Kalverstraat) і Дамстрат (Damstraat). Неподалік північно-східного рогу площі розташований головний амстердамський район «червоних ліхтарів» — Де-Валлен.

У західному кінці майдану розташований зведений у неокласичному стилі Королівський палац, у якому від 1655 року містилась ратуша до її перетворення в королівську резиденцію в 1808 році. Коло палацу, майже примикаючи до нього, розташована готична споруда XV століття Нівекерк (Nieuwe Kerk «Нова церква») і Музей воскових фігур мадам Тюссо (Madame Tussaud's Wax Museum).

На супротивному боці площі підноситься Національний монумент (білий кам'яний стовп), спроектований Я. Й. П. Аудом і зведений у 1956 році в пам'ять про жертви Другої світової війни.

Також на площі розташовані «НГ Ґранд Готель Краснапольський» (NH Grand Hotel Krasnapolsky) і престижний універмаг «Беєнкорф» (Bijenkorf).

Історія[ред. | ред. код]

Назва площі, як і всього міста, пов'язана з її початкової функцією — дамби на річці Амстел. Побудована приблизно в 1270 році ця гребля вперше сполучила поселення на обох берегах річки.

Дамба поступово зміцнювалася й у підсумку стала досить широкою для виникнення справжньої міської площі, а згодом стала осередком, навколо якого зростало місто.

Власне теперішня площа Дам утворилася з 2 площ — діючої греблі Мідделдам (Middeldam) і Платсе (Plaetse), що примикає до простору із заходу. У місці, де судна пришвартовувалися до дамби для завантаження і розвантаження товарів, з'явився великий рибний ринок. Цей район став центром комерційного та політичного життя, в якому розміщувалася ратуша Амстердама.

Стара ратуша, Вагова і Нова церква на старій гравюрі, бл. 1730

Як на будь-якій ринковій площі, на майдані Дам була Будівля ваг (Вагова), яку можна побачити на деяких старих зображеннях. Її знесли в 1808 році з наказу Луї Бонапарта, який, улаштувавшись у нещодавно перебудованому Королівському палаці, жалівся, що ця споруда закриває йому весь огляд.

Дамрак (колишнє гирло річки Амстел) було почасти засипано в перших десятиліттях XIX століття, й відтоді площа Дам обступлена землею з усіх боків. На новій території в 1837 році було побудовано Фондову біржу Зохера (Beurs van Zocher). Коли в 1903 році торгівлю акціями перенесли до Біржі Берлаге (Beurs van Berlage), будинок Біржі Зохера знесли. Починаючи від 1914 року на його місці розташований універмаг «Де Беєнкорф» (De Bijenkorf).

У 1856 році на площі в присутності короля Вілема III було урочисто відкрито військовий меморіал Де-Ендрахт (De Eendracht «Єдність»). Цю кам'яну колону зі статуєю жінки на вершечку стали називати Naatje of the Dam". У 1914 році пам'ятник демонтували.

Амстердамські голуби на площі Дам

На Площі Дам є кілька зупинок трамваю. Наприкінці XIX століття, коли ще була конка, площа Дам була найважливішим центром трамвайного сполучення Амстердама. Після 1900 року ця функція перейшла до Статьонсплейн (Stationsplein).

У XIX і XX століттях головна площа Амстердама стала справжньою «національною» площею, відомою всім жителям Нідерландів. Тут часто проводили демонстрації й усякі масові заходи, в тому числі багато мітингів. Щороку 4 травня нідерландці відзначають День поминання полеглих, тому в 1956 році на площі звели Національний монумент.

Площа Дам і нині зостається міським осереддям культурного й економічного життя, місцем усяких заходів, сподобаним місцем прогулянок амстердамців і численних туристів. Кілька разів на рік (зокрема, у День королеви, напередодні Різдва) на площі Дам влаштовують великі ярмарки.

На майдан постійно злітаються міські голуби, яких за звичаєм підгодовують перехожі.

Панорама 360° площі Дам

Транспорт[ред. | ред. код]

Через площу Дам їздять амстердамські трамваї №№ 4, 9, 14, 16, 24 і 25[2]; є й трамвайні зупинки.

Галерея[ред. | ред. код]

Вигляд площі Дам між 1890 і 1905 роками; у центрі — монумент «Єдність»
Частина площі з видом на Королівський палац і Нівекерк
Як і повсюди, в місті і країні, на Дам багато велосипедів (сподобаний вид пересування нідерландців)
Майдан нерідко є місцем усяких масових заходів

Виноски[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]