Даная

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Даная
Δανάη
Даная і золотий дощ, зображення на беотійському червонофігурному кратері, 450-425р. до н.е., Лувр
Мати Персея
Місцевість Стародавня Греція, Аргос
Батько Акрісій
Мати Еврідіка (Аганіппа)
Діти Персей
Пов'язані персонажі Зевс
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Дана́я (грец. Δανάη) — персонаж давньогрецької міфології: дочка Акрісія, царя Аргосу і Еврідіки (Eurydice of Argos[en]) або Аганіппи[1]. У мікенських текстах ім'я якогось божества: Da-nwa[2]. Згадана в «Іліаді» (XIV 319).

Оскільки Акрісію було передбачено, що він буде убитий сином своєї дочки, то він ув'язнив Данаю в підземний мідний будинок і приставив до неї служницю. Зевс, полонений красою Данаї, проник до неї у вигляді золотого дощу[3] і запліднив її. Даная народила сина Персея. Коли Акрісій почув у підземеллі голос дитини, він наказав стратити служницю, а Данаю змусив зізнатися, хто батько дитини. Не повіривши їй, коли вона назвала батьком Зевса, він уклав її з дитиною в ящик і наказав кинути ящик у море[4]. Дехто вважає, що Данаю насправді спокусив Прет. Мідні покої в підземному будинку, де тримали Данаю, показували в Аргосі[5].

Хвилями ящик принесло до острова Серіфос, де рибалка Діктіс урятував Данаю з дитиною. Брат Діктіса, володар острова Полідект, закохався в Данаю. Завдяки Персеєві, який казково швидко виріс, Даная визволилася від переслідувань Полідекта й повернулася до Аргосу.

За італьським переказом, скриня з Данаєю й Персеєм припливла до Латіуму. Там Даная одружилася з Пілумном і разом з ним заснувала місто Ардею[6]. Тому Турн, цар рутулів, нащадок Пілумна, називається у Вергілія тим, хто походить від древніх героїв Аргоса і Мікен.

Дійова особа сатиричної драми Есхіла «Ті, які тягнуть невід» (фр.47а Радт), трагедії Софокла «Даная» (фр.165-167 Радт), трагедій Евріпіда, Лівія Андроніка і Невія «Даная».

Ув'язнення дівчини на період статевого дозрівання в темному ізольованому приміщенні має численні етнографічні паралелі (див. Дж. Дж. Фрезер, «Золота гілка», глава 60).

На честь персонажа названо астероїд 61 Даная.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Гигин. Мифы 63
  2. Предметно-понятийный словарь греческого языка. Микенский период. Л., 1986. С.141
  3. Софокл. Антигона 944—950; Гигин. Мифы 63
  4. Псевдо-Аполлодор. Мифологическая библиотека II 2, 2; 4, 1-2; 4, 4; Симонид, фр.38 Пейдж
  5. Павсаний. Описание Эллады II 23, 7
  6. Вергилий. Энеида VII 410; Первый Ватиканский мифограф II 55, 8

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]