Данина Каталонії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Данина Каталонії»
Обкладинка першого видання
Автор Джордж Орвелл
Назва мовою оригіналу Homage to Catalonia
Країна Велика Британія
Мова англійська
Тема Громадянська війна в Іспанії
Жанр політична документальна література, спогади
Видавництво Secker and Warburg
Видано 25 квітня 1938
Попередній твір Дорога на Віґан-Пірс
Наступний твір Переводячи подихd

«Данина Каталонії» (англ. Homage to Catalonia) — книга англійського письменника Джорджа Орвелла. У книзі Орвелл розповідає про свій досвід участі в громадянській війні в Іспанії на боці республіканців у складі ополчення лівої антисталіністської Робітничої партії марксистського об'єднання (ПОУМ). Книжка написана з позицій демократичного соціалізму, антифашизму та антисталінізму. В ній Орвелл протестує проти політичних репресій, здійснюваних іспанськими комуністами, тотальної брехні та наклепів, які поширював проти своїх противників Комінтерн.

Через критику іспанських комуністів книжка була відкинута Віктором Голланцом[en], який раніше публікував усі книги Орвелла (видавництво Victor Gollancz Ltd), і тому йому довелося шукати нового видавця, яким став Фредерік Варбург[en] — пізніше також видавець Орвеллових книг «Колгосп тварин» та «1984»[1].

Книга була опублікована у квітні 1938, але в той час не мала майже жодного впливу і до початку Другої світової війни було продано тільки 900 примірників[1]. До лютого 1952 року книга також видавалась в Сполучених Штатах Америки.

Переклади українською[ред. | ред. код]

  • Орвелл, Джордж (2017). Данина Каталонії. "Майстри світової прози". Переклад з англ.: Ірина Сав'юк. Київ: Видавництво Жупанського. 240 стор. ISBN 978-966-2355-76-5. 

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Orwell and the Spanish Revolution. Архів оригіналу за 17 жовтня 2018. Процитовано 30 травня 2015.