Даніель Бріклін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Даніель Бріклін
Daniel Bricklin
Ім'я при народженні англ. Daniel Singer Bricklin
Прізвисько father of the Spreadsheet
Народився 16 липня 1951(1951-07-16) (72 роки)
Філадельфія, Пенсільванія
Громадянство США США
Діяльність програмування
Alma mater Гарвардська школа бізнесу, Гарвардський університет, Массачусетський технологічний інститут і Jack M. Barrack Hebrew Academyd
Заклад Digital Equipment Corporation
Членство Національна інженерна академія США і Association for Computing Machinery
Magnum opus VisiCalc
Нагороди
IMDb ID 0108601
Сайт bricklin.com

Даніель Бріклін (англ. Daniel Bricklin) — відомий програміст, партнер Боба Френкстона по розробці VisiCalc. Засновник компанії Software Arts. Відомий як «батько табличних процесорів».

Біографія[ред. | ред. код]

Молодість[ред. | ред. код]

Народився у Філадельфії, Пенсільванія, де закінчив єврейську середню школу Akiba Hebrew Academy[en] і почав цікавитися електротехнікою і комп'ютерами. Закінчив навчання в Массачусетському технологічному інституті зі ступенем магістра ділового адміністрування в 1979 році.

Він кілька років розробляв програми для обробки текстів в Digital Equipment Corporation, після чого поступив до Гарвардської школи бізнесу. Там на одній з лекцій у 1978 він побачив як професор морочиться з фінансовою моделлю на дошці, згадав «Матір Всіх Демопоказів» Дуґласа Енгельбарта і у нього з'явилась ідея електронного редактора таблиць.[1]

Кар'єра[ред. | ред. код]

В цей же рік, він зі своїм другом Бобом Френкстон заснували компанію Software Arts. І почали роботу над VisiCalc, першим табличним процесором в той час для персональних комп'ютерів. За це отримав премію імені Грейс Мюррей Гоппер в 1981 році.

В 1994 році отримав премію за заслуги від Асоціації обчислювальної техніки.

В 1995 році заснував компанію Trellix, також знявся в документальному фільмі Triumph of the Nerds, а в 2005 у фільмі Aardvark'd : 12 Weeks with Geeks.

11 серпня 2000 ввів термін friend-to-friend.

У 2009 році розробив WikiCalc.

Див. також[ред. | ред. код]

Зноски[ред. | ред. код]

  1. Айзексон, 2017, с. 318.

Література[ред. | ред. код]

  • Айзексон, Волтер (2017). Інноватори: Як група хакерів, геніїв та ґіків здійснила цифрову революцію. Київ: Наш Формат. с. 488. ISBN 978-617-7279-81-4.

Посилання[ред. | ред. код]