Дахнівка (Черкаси)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Да́хнівка — мікрорайон міста Черкаси, Україна.

Назва[ред. | ред. код]

Назва  - «Дахнівка» походить від імені першого поселенця Дахна, що жив у цій місцевості. Хто він був і що собою являв — невідомо.

Історія[ред. | ред. код]

Люди переповідають, коли Катерина II їхала з Петербурга в Єкатеринославль, проїжджала через Черкаси: черкасці вийшли зустрічати її з хрестами, хоругвами, попами, а дахнівчани — хлібом-сіллю. «Ви що зібралися мене ховати?» — розгнівано кинула черкасцям. Залишилась задоволена дахнівчанами за теплу зустріч і сказала: «Ніколи не бути дахнівчанам у кріпацтві!».

У 1982 році Дахнівка була приєднана до Черкас. До 1982 року Дахнівка була окремим селом, мала свою сільську раду і їй підпорядковувалось село Геронимівка. Зараз в Дахнівці майже всі вулиці названі на честь військових офіцерів та їхніх підрозділів. До складу мікрорайону також включене колишнє село Василиця, яке з літа 1950 року разом із Дахнівкою входило в колгосп «Радянська Україна».

На території мікрорайону розміщено школу, дитячий садок. З'єднаний з іншими районами міста автобусними маршрутами.

Топоніміка[ред. | ред. код]

річка Бігуча в Дахнівці

За Дахнівкою пробігає річка, що зветься «Бігучою». Це була головна річка, котрою користувалось все село. З сторони «Лебедів» (західний куток села) річка була досить глибокою. Саме біля «Лебедів» збиралась молодь на Івана Купала.

Площа між Дахнівкою та Бігучою зветься «Косою». Весною луговий простір «Коси» заливало водою. В кінці травня вода спадала, і залишались лише малі та більші озера, часом глибокі. Найбільші з них «Космаха», поруч з річкою Бігучою, далі на схід «Бурховецьке». Ближче до Дніпра знаходилось озеро «Старич».

Сучасність[ред. | ред. код]

Зараз Дахнівка вважається досить пристойним і дорогим мікрорайоном Черкас. Переважну частину будівель складають котеджі.

У мікрорайоні є історичні споруди кінця XIX – початку XX століття. У 2020 р. відреставрована будівля загорілася. Власник Геннадій Мельниченко працює над перетворенням залишків будинку на автентичний готель початку XX століття.[1]

Народились[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Відновити старовинний дім – у Черкасах реставрують будинок після пожежі. cherkasy-future.com.ua (укр.). Архів оригіналу за 23 січня 2021. Процитовано 4 грудня 2020.
  2. Олександр Іщук. Життя та доля Михайла Дяченка — «Марка Боєслава». Книга 9 серії «Події і Люди» «Літопису УПА», с. 24-42 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 21 вересня 2018. Процитовано 4 липня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]