Дашкевич Дмитро В'ячеславович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дмитро Дашкевич
біл. Дзмітрый Вячаслававіч Дашкевіч
Псевдо Зьміцер Дашкевіч
Народився 20 липня 1981(1981-07-20) (42 роки)
Єльський район, Гомельська область, БРСР
Країна  СРСР
 Білорусь
Місце проживання м. Мінськ, Білорусь
Діяльність політичний активіст
Галузь публіцистика[1] і слов'янознавство[1]
Відомий завдяки в'язень сумління
Знання мов білоруська[1]
Партія Молодий фронт
Головував Молодий фронт
Конфесія протестант
У шлюбі з Настя Палажанка[be-x-old]
Нагороди

Дми́тро Дашке́вич (біл. Зьміцер Дашкевіч; *20 липня 1981) — один з лідерів білоруського молодіжного опозиційного руху «Молодий фронт». Міжнародна амністія визнає Дашкевича в'язнем сумління.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в Єльському районі Гомельської області Білорусі в родині журналістів. Його батьки працювали в декількох виданнях республіки і пізніше переїхали на помешкання до північної Росії. До 5 років Дмитро жив в селищі Ягодне, Магаданської області.

У 1986 році сім'я Дашкевичів повернулася в Білорусь і оселилася в селищі Старі Дороги, Мінської області. Після закінчення школи Дмитро вчився один рік в Гродненському сільськогосподарському технікумі, який мусив залишити з сімейних обставин. Пізніше він продовжив своє навчання на заочному факультеті славістики Педагогічного Університету[lt] Вільнюса.

Політична діяльність[ред. | ред. код]

Цікавитися політикою став під час референдуму 1996 року по змінам в Конституції Білорусі, під час якого були змінені символи країни і впроваджена друга державна мова — російська. З 2000 року переїхав на помешкання до Мінську, а в 2001 році став членом незареєстрованої молодіжної організації «Молодий фронт». Пізніше виступав організатором численних та масових акцій протесту. Багато разів затримувався міліцією та КДБРБ .

У 2004 році його було обрано до керівництва «Молодого фронту». Також брав участь у голодуванні протесту, останній раз в липні 2006 року, коли не їв майже 18 днів.

Брав участь у президентській кампанії 2006 року, підтримуючи кандидата від опозиції Олександра Міленкевіча. Разом з іншими членами молодіжного руху брав участь у акціях протесту після виборів та в короткотривалому наметовому містечку на центральній площі Мінська. Після ліквідації наметового містечка був арештований разом з іншими п'ятистама членами Молодіжного руху.

27 березня 2006 року КДБ Білорусі порушило проти Дмитра Дашкевича кримінальну справу за статтею 193-1 Кримінального Кодексу Білорусі (участь у діяльності незареєстрованої організації). Дашкевич був заарештований 15 вересня того ж року разом з іншими п'ятнадцятьма членами молодіжної організації за такими ж звинуваченнями. За півтора місяці — 1 листопада його засудили до 1,5 років позбавлення волі в колонії загального режиму. 6 грудня того ж року його перевели до Шкловської колонії № 17. У 2007 році йому було відмовлено в позові на дострокове звільнення з ув'язнення. В грудні 2006 року Міжнародна амністія визнала Дмитра Дашкевича в'язнем сумління. У січні 2008 року після закінчення строку ув'язнення Дмитро був звільнений.

У листопаді 2007 року Дашкевича було оштрафовано за статтею 402 КК РБ «Відмова або ухиляння свідка від дачі показів», коли Дмитро не став свідчити супроти свого товариша з Молодого Фронту — Яна Шила[be-x-old].

18 грудня 2010 року Дмитро Дашкевич разом з колегою Едуардом Лобовим йшли на опозиційний мітинг в Мінську. До них підійшли невідомі та попросили закурити, потім почалася бійка. 24 березня 2011 року Дмитро був засуджений на два роки (Едуард на три роки) загального режиму за звинуваченням у злісному хуліганстві[2].

У липні 2022 року подружжя Дашкевичів засудили за участь в акції протесту 23 серпня 2020 року в Мінську. Дмитро Дашкевич отримав 1,5 року колонії, а його дружина Анастасія – три роки обмеження свободи без направлення до виправної установи[3].

Особисте життя[ред. | ред. код]

Під час одного з тюремних ув'язнень Дашкевича померла його матір[2].

Перебуваючи в тюрмі Дмитро Дашкевич одружився із соратницею по Молодому Фронту — Настею Палажанкою [be-x-old]. Після звільнення чоловіка подружжя має намір обвінчатися у церкві[2].

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Czech National Authority Database
  2. а б в Валерій Каліновський (29 серпня 2013). Білоруський політв’язень Дашкевич: "Тюрма не зламала". Радіо Свобода. Архів оригіналу за 22 лютого 2014. Процитовано 29 серпня 2013.
  3. У Мінську засудили подружжя політичних активістів за участь у протестах. Укрінформ. 14 липня 2022.