Театральна вулиця (Кропивницький)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Театральна вулиця
Кропивницький
Район Подільський
Назва на честь палацу для прийому «найвищих осіб»
Колишні назви
Леніна, Дворцова
радянського періоду (українською) Леніна
радянського періоду (російською) Ленина
Транспорт
Будівлі, пам'ятки, інфраструктура
Заклади культури музично-драматичний театр
Забудова переважно кінця XIX - початку XX століття
Парки Ковалівський парк
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа
Мапа
CMNS: Театральна вулиця у Вікісховищі

Театральна вулиця — вулиця в Подільському районі міста Кропивницького, центральна вулиця міста.

Пролягає від вулиці Олефіренка до вулиці Великої Перспективної. Дворцову вулицю перетинають вулиці Кавалерійська, Нейгауза, Шульгиних, Володимира Панченка та В'ячеслава Чорновола.

На вулиці розташований музично-драматичний театр, багато пам'яток архітектури, парк культури та відпочинку «Ковалівський».[1]

Від площі Героїв Майдану до вулиці Нейгауза є пішохідною.

Історія[ред. | ред. код]

Дворцова вулиця на початку XX століття.

У вересні 1847 року починається історія вулиці Дворцової, коли імператор Микола І заклав перший камінь під будинок палацу для прийому «найвищих осіб» — саме від палацу до вулиці Великої Перспективної і пролягла нова вулиця. Окрасою вулиці був Зимовий театр.

1897 року вулицею пролягла перша лінія Єлисаветградського трамваю.

25 березня 1919 року більшовицька влада перейменувала вулиці Дворцову та Верхньодонську на вулицю Леніна, об'єднавши однією назвою дві вулиці.

Уже за кілька місяців настав час денікінської окупації й назва «Дворцова» повернулась. Пізніше більшовики знову перейменували вулицю на Леніна. У 1941 році, одразу ж після окупації, нацисти знову повернули назву вулиці, яка знову була змінена після повернення радянської влади.

Перший, і тепер найстаріший на цій вулиці, будинок Г. В. Соколова-Бородкіна (на розі Дворцової та Театральної), предводителя повітового дворянства. Будинок побудований в стилі класицизму за проектом А. М. Достоєвського. У ньому жили чотири покоління Соколових-Бородкін до самої революції. Меліц Соколова-Бородкіна покине його в 1920 році. Навпроти будинку Соколова-Бородкіна театральний готель «Версаль» (нині музично-педагогічний факультет ЦДПУ) у стилі неокласицизму. Побудований в 50-ті роки XIX сторіччя, також належав Соколовим-Бородкіним. Також проект Достоєвського.

27 жовтня 2011 року сесія Кіровоградської міської ради, разом з перейменуванням ще трьох вулиць міста, перейменувала вулицю Леніна на Дворцову[2]. Перейменуванню передували протести професорсько-викладацького складу філологічного факультету ЦДПУ імені Володимира Винниченка, які вказували на те що слово «Дворцова» є суржиком й пропонували перейменувати вулицю на «Театральну» на честь 130-річчя появи на цій вулиці в 1882 році першого українського професійного театру. Перейменовано було лише фрагмент вулиці Леніна від вулиці Фрунзе до вулиці Кропивницького, а від вулиці Кропивницького до вулиці Світлої лишилася стара назва — вулиця Леніна[3]. У 2016 році частина Дворцової від Великої Перспективної до Кропивницького приєднана до вулиці Архітектора Паученка.

Рішенням Кропивницької міської ради від 12 травня 2022 року вулиця Дворцова перейменована на Театральну[4].

Світлини[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерело[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Кіровоградська римо-католицька парафія Святого Духа // Місто і люди. Єлисаветград — Кіровоград, 1754—2004. Ілюстрована енциклопедія., Кіровоград: , «Імекс-ЛТД», 2004, стор. 296—297
  2. Рішення Кіровоградської міської ради № 865 від 27.10.2011 року (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 20.04.2015. Процитовано 01.11.2011.
  3. Дворцова — Путінська — Малоросійська… Молодіжний онлайн-журнал «Гречка»[недоступне посилання з липня 2019]
  4. Рішення від 12 травня 2022 року №1250 «Про перейменування вулиць та площі» // Кропивницька міська рада. Дев'ята сесія восьмого скликання